Den Haag en Utrecht hebben nauwelijks ruimte over voor nieuwe last mile logistiek

In Den Haag en Utrecht zijn de mogelijkheden voor nieuwe last mile-locaties buitengewoon beperkt, zo analyseert vastgoedadviseur Savills. Door de aanwezigheid van grote bedrijven- en haventerreinen hebben Amsterdam en Rotterdam nog wel ruimte beschikbaar.

De ruimtelijke analyse toont volgens Savills aan dat het faciliteren van de groei van last-mile logistiek in en rond de grootste Nederlandse steden een grote uitdaging is en dat er een ware ‘war on land’ gaande is. “Hoewel er nog enkele greenfield-ontwikkelingen mogelijk zijn, zoals in Ridderkerk (Nieuw Reijerwaard) en in Rijswijk (Harnaschpolder), zal dit niet voldoende zijn. Enerzijds vraagt dit om creatieve oplossingen, zoals meervoudig gebruik van de grond. Anderzijds biedt dit ook kansen voor beleggers om te investeren in bestaande bedrijventerreinen”, aldus Niek Poppelaars, co-head Logistics en Industrial bij Savills in Nederland.

Door de schaarste aan grond en de aanhoudende groei van de sector blijft de belangstelling van investeerder voor logistiek vastgoed toenemen. Savills verwacht dat logistiek vastgoed in 2021 voor het eerst de grootste categorie zal zijn in het totale investeringsvolume in commercieel vastgoed.

img
Redacteur
Profiel