Definitief geen woningen op Coolsingel 75

Ontwikkelaar Novaform ziet definitief af van het realiseren van een woongebouw op Coolsingel 75. Het bedrijf, onderdeel van KlokGroep, heeft geen zin om nog jaren te wachten op een goedgekeurd nieuw bestemmingsplan en kijkt naar een alternatieve invulling.

Het nieuwbouwproject Nº 75 Coolsingel werd in maart 2019 gepresenteerd tijdens de Woonbeurs Rotterdam en had direct veel belangstelling van potentiële bewoners.Op de plek van voormalig kantoorgebouw De Utrecht, gebouwd in 1961 en ontworpen door architect J.J.P. Oud, zou een nieuw modern woongebouw worden gerealiseerd met 113 luxe appartementen waarvan de helft koop en andere helft huur.

Historische kenmerken van het oude kantoorgebouw zouden terugkeren, zoals het blauwe metselwerk aan de zijkant van het huidige gebouw dat ten opzichte van de omringende gebouwen wat verder van de rooilijn afstaat. Trots meldde Novaform toentertijd dat het nieuwe gebouw, ontworpen door Klunder Architecten, onderdeel zou worden van de transformatie van de Coolsingel tot de "Rotterdamse Fifth Avenue".

Bouw blijf uit

Hoewel de vernieuwde Coolsingel inmiddels al lang en breed is opgeleverd, gebeurde er de de afgelopen jaren weinig concreets op nr. 75. Bestaande huurders huurders, waaronder boekenhandel De Slegte vertrokken, er was gedoe over het leegstandsbeheer van het kantoorgebouw door het toenmalige Camelot (nu Mosaic World), maar van bouwactiviteiten is tot op de dag van vandaag geen sprake geweest. 

De hobbel op de weg is het uitblijven van de omgegevingsverguning. Die is afhankelijk van een nieuw, goedgekeurd bestemmingsplan voor het gebied Coolsingel-Lijnbaankwartier. De gemeente Rotterdam wil meer woningen aan het centrum toevoegen maar stuit daarbij met name op horecaondernemers op het Stadhuisplein die vinden dat de bouw van woningen op gespannen voet staat met de geluidsruimte die hun zaken nodig hebben. Aan de basis van die zorgen staat een discussie over geluidsoverlast met bewoners van een studentenomplex met 230 woningen van het Duitse Raiffeisen Immobilien KAG, tegenover de horecazaken. 

Bestemmingsplan vernietigd

Tot twee keer toe gaf de Raad van State de horecaondermemers gelijk en vernietigde het 't aangepaste bestemmingsplan. In het najaar van 2020 werd het plan vernietigd en in juli 2022 werd het nieuwe bestemmingsplan geschorst hangende debodemprocedure over het studentencomplex die nog altijd loopt. 

Daar gaat Novaform in ieder geval niet op wachten. in mei 2021 annuleerde de dochter van KlokGroep al de koopovereenkomsten met de individuele kopers. Nu geeft de ontwikkelaar desgevraagd aan helemaal af te zien van woningbouw. 'Omdat wij voor het verkrijgen van het benodigde bestemmingsplan afhankelijk zijn van derden en de verwachting hebben dat dit om uiteenlopende redenen nog jaren kan gaan duren, zijn wij gaan kijken naar alternatieve aanwendingsmogelijkheden voor het gebouw dan wel de locatie aan de Coolsingel 75. Dit betekent concreet dat wij niet verder gaan met woningbouw omdat dit niet past binnen het huidige bestemmingsplan. Dit betekent helaas dat wij geen woongebouw aan de Coolsingel 75 zullen realiseren.'