De spraakmakende overstap van Unibail naar Bataviastad

Terwijl Unibail-Rodamco-Westfield op de beurs probeert het vertrouwen te herwinnen, scoort VIA Outlets met een oude bekende.

Jaap Tonckens bleef bij Unibail tot eind vorig jaar als enige Nederlander overeind in de verfranste raad van bestuur. Na een coupe van activistische aandeelhouder Bressler bij Unibail ruimde ook Tonckens het veld. Maar niet voor lang. Tonckens heeft vrijdag 9 juli bekendgemaakt dat hij adviseur wordt van de board van VIA Outlets. In Nederland is VIA vooral bekend als eigenaar van de snelgroeiende factory outlet Bataviastad.

Zo op het oog gaapt er een grote kloof tussen de goedkope geveltjes in Lelystad van VIA en de net geopende premium Mall of the Netherlands van Unibail in Leidschendam. Voor financiële experts zoals Tonckens zijn er echter meer overeenkomsten dan verschillen.

Zowel Unibail als VIA wordt gedomineerd door institutionele beleggers. Zo is VIA Outlets eigendom van APG en Hammerson. APG is ook een van de aandeelhouders van Unibail, waarmee Tonckens destijds als cfo veel contacten onderhield.

Het netwerk van Tonckens in de ‘haute finance’ van de wereldwijde retail is nauwelijks te overtreffen. Hij werkte 14 jaar bij Morgan Stanley in Londen en New York en was kind aan huis bij alle grote fondsen voordat hij – nu elf jaar geleden – naar Unibail-Rodamco-Westfield overstapte. Hij kreeg daar nog een staartje mee van de Frans–Nederlandse integratieproblemen door de ‘fusie’ van het Franse Unibail met het Nederlandse Rodamco. Daarna kreeg hij de volle laag door de mislukte overname van de Amerikaans/Britse tak van Westfield. Met die overname maakte het bedrijf zich afhankelijk van dollars en ponden en kreeg het een grote schuldenlast. Vooral dat laatste ligt beleggers in de coronacrisis zwaar op de maag. Dat blijkt uit de koersontwikkeling van Unibail, die achterblijft bij partijen zoals Klépierre in Frankrijk en Wereldhave in Nederland. Unibail probeert nu zonder Tonckens Westfield af te stoten, waardoor het fonds zich weer mag concentreren op Europa. Bij Unibail zit het tij tegen.

Bij VIA Outlets waait juist een winnende bries. Ook hier zijn klappen gevallen door corona, maar bij elke versoepeling staan er files richting Lelystad en Roermond. Een opgetogen Tonckens: ‘VIA Outlets is een van de meest ervaren operators voor premium outlets in Europa, met een goede groeistrategie en een bijzonder goed rendement voor het APG. Ik ben vereerd om daaraan te mogen bijdragen.’ Zijn adviseurschap kan hij toevoegen aan een trits andere. Zo is hij betrokken bij de hippe, van origine Nederlandse hotelketen citizenM.

Hoe VIA Tonckens op het spoor kwam, is niet moeilijk te achterhalen. De ceo van VIA Outlets is niemand minder dan Otto Ambagtsheer. Als directeur Benelux van Unibail-Rodamco rapporteerde Ambagtsheer aan Tonckens. Nu zijn de rollen omgedraaid.

Laatste nieuws

Evenementen