De impact van blockchain

Professor Jan Veuger schreef een boek over de nieuwste ontwikkelingen in blockchain.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 12 juli 2019

Blockchain kan een enorme impact hebben op de waardeketen in onze samenleving. Voorbeelden hiervan zijn efficiëntie, transparantie, eigendom, waarde(overdracht), automatisering en dienstverlening. Als we de wereld van de blockchain willen begrijpen, moeten we de innovatie van de valuta bitcoin in 2009 begrijpen, die is gebaseerd op de onderliggende technologie blockchain. Bitcoin is een combinatie van vier afzonderlijke elementen: (1) cryptografie, (2) een peer-to-peer netwerk, (3) een open source protocol en (4) een gedeeld grootboek. Dit maakt het een fenomeen waar mensen enthousiast over zijn.

Internet maakt het al mogelijk om snel en goedkoop informatie over te dragen zonder papier en zonder tussenkomst van tussenpersonen. Blockchain biedt dezelfde voordelen voor waardeoverdracht. Internet wordt gebruikt om woord en beeld over te dragen, blockchain voor transacties. Blockchain is een combinatie van twee elementen: een gedeeld en gedistribueerd grootboek met gesynchroniseerde gegevens verspreid over meerdere sites, landen of instellingen en een cryptografie: digitale tokens met een geldelijke waarde.

Veuger geeft samen met internationale experts in zijn boek een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van blockchain-technologie en zijn toepassingen. Hij behandelt thema’s als toepassing van blockchain-technologie op het gebied van e-overheidsdiensten, of de cybersecurity van smart building kan worden verbeterd met behulp van blockchain-technologie en de invloed van blockchain-toepassingen en digitalisatie op onroerend goed.

De vraag is of blockchain slechts een technologische disruptie is of een echte gamechanger, en of de hele waardeketen van de markt dit gaat omarmen. Vertrouwen in blockchain is dan ook een voorwaarde om die disruptie te begeleiden, waarbij (nieuwe) bedrijven nieuwe technologie gebruiken om goedkopere en superieure alternatieven in de markt aan te bieden.

De grote vraag is echter hoe snel de block-keten zich zal ontwikkelen en hoe snel alle toepassingen ervan zich zullen ontwikkelen. Stephan Hawkings schrijft in zijn boek ‘Briefing answers to the big questions’ over hoe we de toekomst vormgeven: ‘Internet, onze mobiele telefoons, medische beeldvorming, satellietnavigatie en sociale netwerken zouden onbegrijpelijk zijn geweest voor de samenleving van slechts enkele generaties geleden. Onze toekomstige wereld begint zich op te stellen. Informatie alleen brengt ons daar niet naartoe, maar intelligent en creatief gebruik ervan wel.’

Laatste nieuws

Evenementen