De Alliantie ontwikkelt eerste permanente middenhuurwoningen in Amsterdam

Woningcorporatie de Alliantie heeft overeenstemming bereikt met de gemeente Amsterdam over de bouw van 120 permanente middeldure huurwoningen in Sloterdijk-Centrum.
 

De nieuwe huurwoningen krijgen een gereguleerde huurprijs tussen 737 en 1029 euro in de maand. De bouw is mogelijk doordat de gemeente een lagere grondprijs vraagt. In totaal ontwikkelt de Alliantie Ontwikkeling 320 huurwoningen in Sloterdijk Centrum. Naast middeldure huurwoningen in een mix van studio's tot 4-kamerappartementen, worden ook 200 sociale huurwoningen gebouwd. Het plan bevindt zich nog in de ontwerpfase. Start bouw is niet voorzien voor 2022.
 
Het is voor het eerst dat wethouder Ivens van Wonen erin slaagt afspraken te maken over huurwoningen die voor altijd in het middensegment blijven. “Als we willen dat agenten, verpleegkundigen en onderwijzers in de stad kunnen blijven wonen, dan moet je als gemeente ingrijpen en beslissen om anders te gaan bouwen. Met beleggers hebben we al afspraken gemaakt om de komende jaren 10.000 middeldure huurwoningen te bouwen die 25 jaar in het middensegment blijven. Dat de Alliantie nu als eerste corporatie permanente middeldure huurwoningen gaat bouwen is geweldig, omdat deze woningen altijd betaalbaar blijven voor middengroepen en nooit in het dure segment verhuurd of verkocht mogen worden.”
Aan de bouw van de eerste permanente middenhuurwoningen ging een taaie strijd met het Grondbedrijf vooraf. Na felle kritiek uit de gemeenteraad vorige maand dat in Amsterdam veel te weining middenhuurwoningen worden gebouwd, wist Ivens een doorbraak te forceren. De Alliantie betaalt een grondprijs die het midden houdt tussen de grondprijs voor dure huurwoningen en de lage sociale grondprijs. Ook andere Amsterdamse corporaties zijn geinteresseerd in de bouw van permanente middenhuurwoningen. Rochdale, Stadgenoot en Eigen Haard zijn daarover nog in onderhandeling met de gemeente.

img
Redacteur
Profiel