Coronacrisis verandert woonwens

Mensen die in de stad wonen zijn sinds de coronacrisis minder tevreden over hun woonsituatie dan mensen buiten de stad. Onderzoek van Funda toont een licht veranderende woonwens aan.

Een massaal vertrek vanuit de stad naar de provincie blijft vooralsnog uit. Het aantal zoekopdrachten op Funda naar woningen buiten de stad is sinds de coronacrisis niet toegenomen. Dit terwijl leefruimte en buitenruimte sinds de coronacrisis een stuk belangrijker zijn geworden, zo blijkt uit Funda’s periodieke peiling. Hoewel maar één op de tien respondenten zegt dat de coronacrisis zijn woonwens beïnvloedt, laat het onderzoek zien dat de huidige situatie wel degelijk veranderingen met zich meebrengt. Zo zijn bewoners van een appartement minder tevreden over hun woonsituatie in vergelijking met bewoners van een woonhuis. Op Funda stijgt het aantal zoekopdrachten naar woonhuizen en huizen met een tuin, terwijl het aantal zoekopdrachten naar appartementen daalt.

Sinds de coronacrisis doet Funda regelmatig onderzoek op basis van actuele platformstatistieken en ingevulde vragenlijsten door websitebezoekers. Hieruit blijkt dat na een lichte aarzeling in het begin van de coronacrisis het vertrouwen in de woningmarkt weer is hersteld. Een steeds groter wordende groep vindt het juist nu een goed moment om te kopen en verkopen en ook de motivatie om plannen door te zetten groeit. Verder blijkt dat woningen in het hogere segment zeker niet lijden onder de crisis: deze zijn momenteel juist relatief populair.