Convenant circulair bouwen in de maak

Veel bouwbedrijven en opdrachtgevers zijn aan de slag gegaan met circulair bouwen, maar het is nog niet duidelijk wat deze vorm van bouwen precies inhoudt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2020

Daarom wordt binnen het platform Cirkelstad gewerkt aan een convenant, een heldere afspraak over hoe circulaire bouwprojecten tot stand moeten komen.

Het Rijk streeft naar een circulaire samenleving in 2050. In 2030 zou de helft van dit doel al behaald moeten zijn. Om dat te bereiken is de bouwsector door het Rijk aangewezen als een van de speerpunten, want deze sector verbruikt veel grondstoffen, energie en water. Diverse grote bouwbedrijven en opdrachtgevers – veelal overheden en semi-overheidsorganisaties – zijn al met circulair bouwen aan de slag gegaan. Een aantal daarvan heeft zich aangesloten bij het platform Cirkelstad. Ook Hans Wamelink en Ellen van Bueren, bouwkundehoogleraren van de TU Delft, zijn bij dit platform betrokken. In het kader van het project ‘Samen Versnellen’ zijn zij verantwoordelijk voor het verzamelen van ervaringen die enkele deelnemers met circulaire bouwprojecten hebben opgedaan.

‘Cirkelstad is een netwerkorganisatie waarbinnen koplopers in circulair bouwen snel innovaties uitwisselen. Ook willen ze laten zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied’, vertelt professor Van Bueren. ‘Hun ambitie is om het traject naar circulair bouwen en de toepassing ervan te versnellen met behulp van nieuwe werkwijzen, het samen slechten van barrières en door normen en praktijken te ontwikkelen die in de bouw algemeen geaccepteerd moeten gaan worden. Dat is het Samen Versnellen-traject. Het moet in 2023 een convenant opleveren dat duidelijk maakt wat we onder circulair bouwen verstaan en op welke manier we dat willen operationaliseren, waardoor partijen niet steeds het wiel opnieuw hoeven uitvinden. Die standaard is ‘Het nieuwe normaal’ gedoopt.’

Professor Wamelink: ‘We vragen de deelnemers om concrete bouwprojecten als voorbeeld van hun ervaringen op het gebied van innovatie en we proberen hun manier van werken te achterhalen. De bijdrage van Ellen van Bueren en mij is het verzamelen van ervaringen in de vorm van audits, gestructureerde vragenlijsten voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Met die audits willen we barrières en versnellingen boven water halen. Dat kan wet- en regelgeving zijn, maar ook de cultuur binnen organisaties.’

Drie consultancybureaus op het gebied van circulair bouwen zijn betrokken bij het ontwikkelen van de audits: Copper8, Albaconcepts en Metabolic. Gedurende de drie jaar van het project voeren zij ook de halfjaarlijkse gesprekken met de Samen Versnellen-deelnemers.

 

www.tudelft.nl