Colliers en CBRE stoppen in Rusland

Colliers trekt zich terug uit Rusland en Belarus en ook CBRE staakt meerendeel van zijn activiteiten in Rusland.

In reactie op de invasie van Oekraïne door het Russische leger heeft Colliers alle activiteiten in Rusland en Belarus met onmiddellijke ingang stopgezet. Het bedrijf was hier 28 jaar actief. Colliers geeft prioriteit aan de veiligheid en het welzijn van collega’s en relaties in Oekraïne. De vestiging in Kiev is gesloten en alle bedrijfsactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort.

CBRE sluit zijn kantoor in Moskou. Daarnaast wordt de relatie met twee affiliates die in Rusland actief zijn, beëindigd. In overeenstemming met zijn contractuele verplichtingen zal CBRE facilitair management en essentiële diensten blijven leveren aan multinational-klanten die actief blijven in Rusland. De beëindigde activiteiten in Rusland bedragen minder dan 1% van de wereldwijde omzet van CBRE in 2021.

De twee andere Amerikaanse vastgoedadviseurs, JLL en Cushman & Wakefield, hebben nog niet besloten zich terug te trekken uit Rusland. 

JLL vindt het nog te vroeg om mogelijke veranderingen op de markt of in haar activiteiten te voorspellen. ‘Onze onmiddellijke prioriteit ligt nu bij de veiligheid van onze mensen, klanten en leveranciers, zowel in Oekraïne als in Oost-Europa. Onze kantoren in Rusland blijven (vooralsnog) open en we zijn bezig onze mensen en klanten te helpen zich aan te passen aan de snel veranderende situatie. Onze aandacht gaat uitsluitend uit naar de veiligheid en het welzijn van onze mensen en het adviseren van klanten bij het overwegen van maatregelen voor hun eigen activiteiten in de toekomst.’