Colliers: Coronacrisis vergroot succes wijkwinkelcentra

De leegstand in wijkwinkelcentra neemt af en de winkels daar doen het beter dan vóór de coronacrisis.

De leegstand in wijkwinkelcentra is tussen 2019 en 2021 afgenomen van bijna 7% naar 6%, terwijl de leegstand in binnensteden steeg van 7% naar 10%. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.
 
Het succes van wijkwinkelcentra komt vooral door het grote aanbod van winkels voor de dagelijkse boodschappen, zoals supermarkten, bakkerijen, vishandels en kaasboeren. Deze werden door de coronacrisis belangrijker, een gevolg van de periodes waarin de horeca niet of beperkt geopend was. Gedurende een lange periode mochten bovendien alleen essentiële winkels de deuren open houden. Zulke winkels zijn sterk vertegenwoordigd in wijkwinkelcentra, waardoor de gevolgen kleiner waren dan voor binnensteden.
 
In coronatijd zijn er in wijkwinkelcentra door het hele land 129 bezorg- en afhaalpunten voor maaltijden bijgekomen. Daarmee is deze branche de grootste stijger. ‘Uit eten kon niet of nauwelijks,’ zegt Chris Lanting, Director Retail bij Colliers. ‘Daar profiteerden ook delicatessenzaken en minisupers zoals etnische supermarkten van. Winkels die elektronica repareren of tweedehandskleding verkopen werden ook populairder. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook financieel aantrekkelijker voor consumenten in crisistijd.’