Colliers: Beleggingen in zorgvastgoed naar record

Meer partijen dan voorheen zijn geïnteresseerd in beleggen in zorgvastgoed. In het tweede halfjaar van 2018 stevenen we volgens Colliers af op een recordbeleggingsvolume en gaan we richting de € 1 mrd euro over heel 2018.

Ter vergelijking: in 2016 lag het investeringsvolume nog op slechts € 440 mln. Dit blijkt uit het rapport over zorgmarkt van vastgoedadviseur Colliers International.

Omdat de nieuwe generatie ouderen vermogender is, zullen ze een ander type zorgbehoefte hebben in de toekomst en ontstaat er naar verwachting een grotere vraag naar zorg in private zorgcomplexen.

Daarnaast staan ook zorginstellingen er financieel beter voor dan eerder en winnen zij als huurder aan vertrouwen bij vastgoedeigenaren. Ondanks de beperkte winstmarges is er een stabiele basis met een stijgend weerstandsvermogen. Dit vermogen zit ver boven de grens van 15% die door het Waarborgfonds voor de Zorg als gezond wordt gezien. Dit zorgt ervoor dat zorginstellingen steeds meer gezien worden als een solide huurder.

Omdat beleggers steeds minder risico zien, stijgt ook het aantal partijen dat op zoek is naar investeringsmogelijkheden sterk. Het gevolg van de oplopende vraag is een stijging van de prijzen die voor zorgvastgoed betaald worden. De bruto aanvangsrendementen dalen zowel voor extramuraal als intramuraal zorgvastgoed en volgens inmiddels de trendlijn van de woningmarkt. Het bruto aanvangsrendement van het beste extramuraal zorgvastgoed is gedaald naar 4,35% en van intramuraal zorgvastgoed naar 5,2%.

Laatste nieuws

Evenementen