Chaos over de ‘essentiële winkel’

Op de retailmarkt is een chaos ontstaan doordat de kabinetsplannen over de ‘essentiële winkel’ multi interpretabel zijn, aldus hoofdredacteur PropertyNL Wabe van Enk. De impact op lange termijn is echter gering.

Hema introduceert na de lock down van Rutte de half essentiële winkel, waarbij niet essentieel ondergoed is gescheiden met linten van de kennelijk essentiële Tom Poes. Het is de demonstratie van een winkelketen die niet naar de geest van de crisis-regelgeving handelt, maar de letter naar zijn hand probeert te zetten.

Strijd in Hoog-Catharijne
Maar Hema staat niet alleen. Als we een week geleden een enquête hadden moeten houden met de vraag: noem een niet-essentiële winkelketen dan had Action ongetwijfeld hoog gescoord, maar ook die heeft een argument gevonden om open te blijven. Bij Wibra is er nog een begrijpelijk argument, het bedrijf is in België al failliet gegaan. In winkelcentrum Hoog Catharijne is de strijd tussen essentieel en niet-essentieel op de vierkante meter zichtbaar: Leonidas chocola is open en kennelijk essentieel, Lindt chocola is gesloten en kennelijk niet-essentieel.

Ook bij gesloten winkels is er een ongelijke strijd, want moet alles via pakketbezorging of mag je iets ophalen bij de winkel? Er was al een naam voor het ophalen bij de winkel ‘click en collect’. Toch mag dat niet van het kabinet, tenzij je een bouwmarkt hebt of iets wat erop lijkt. Of je bent vindingrijk en je heet Oger. Deze kledingwinkel stuurt klanten voor de zaak een vrachtauto in onder de naam drive-in-closet. Honderden middenstanders zijn intussen actief met stalletjes om buiten eten aan te bieden en kerstbomen te slijten. Het woord essentieel heeft in een week tijd een nieuwe dimensie gekregen.

Oppositioneel gedrag
De klanten doen hartstochtelijk mee met de sport om de maatregelen te ontduiken. Het is een run geweest om maandag twaalf uur ‘s nachts als laatste geknipt te worden, het is een kunst om snel die wintersport te boeken of een kerstboom voor de poorten van de hel weg te slepen. Het was een zielig klein clubje dat met een fluitconcert de toespraak van Rutte probeerde te verstoren, maar het oppositionele gedrag in het land toont dat er toch een grotere groep is die het met Corona wel gehad heeft, ondanks de vermaning van het kabinet dat Corona het met ons niet heeft gehad.

Kijken we wat verder, dan zijn de effecten veel beperkter dan bij de eerste golf. Het kabinet verlengt de steunpakketten die eerder voor opvallend weinig faillissementen zorgden. De verhuurders kregen bij de eerste golf soms eenzijdig de rekening gepresenteerd, maar bij deze golf is de sluiting korter en verdeeld tussen twee maanden en boekjaren. De banken hebben hun groei- en krimpramingen niet of nauwelijks aangepast: ABN Amro gaat dit kwartaal nog steeds uit van een krimp van 2,7%, Rabobank zit op 2,5%. Beide banken zien volgend kwartaal weer groei.

Bressler aan het woord
In de editie van PropertyNL die vrijdag digitaal en in print verschijnt blijkt de beleggingsmarkt vastgoed opvallend weerbaar en gisteren bleef zelfs de belegger in het dit jaar zo geplaagde winkelfonds Unibail-Rodamco-Westfield zijn vertrouwen houden. In de komende editie vertelt ‘raider’ tegen wil en dank van dit fonds, Leon Bressler, hoe hij ondanks golven van Corona dat vertrouwen nog meer gaat herstellen.

Laatste nieuws

Evenementen