Centrumplan Rosmalen van Foruminvest winnaar NRW Jaarprijs

Centrumplan Rosmalen van Foruminvest is door de juryvoorzitter René Vierkant uitgeroepen tot winnaar van de NRW Jaarprijs 2020.

Door Lucas Ligtenberg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 27 november 2020 en in nr. 12, 18 december 2020

De jury heeft grote waardering voor de haast organische wijze waarop het Centrumplan Rosmalen het winkelhart van het dorp heeft gevormd. De eerste plannen voor het nieuwe centrumplan dateren uit een tijd dat de winkelsector als vanzelfsprekend op groei gericht was. Gedurende het ontwikkelproces is ingezien dat de ambitie voor Rosmalen drastisch naar beneden moest worden bijgesteld. Samen met de gemeente Den Bosch werd door de ontwikkelaar de switch gemaakt van ‘uitbreiding met een modische shopping-functie’ naar een nieuw ‘op convenience gericht dorpshart’. Zo werd het nieuwe Centrumplan een belangrijk onderdeel van de grotere transformatieopgave in Rosmalen, met een duidelijke focus op de eigen bewoners. De wijze waarop dit project is uitgevoerd is volgens de jury zeer geslaagd en met recht een voorbeeld voor veel kernen en steden in Nederland, waar transitie de opgave is.

Juryvoorzitter René Vierkant: ‘Het project is een toonbeeld van creativiteit, aanpassingsvermogen en samenwerking en laat zien op welke wijze de benodigde transitie in onze winkelsector tot stand gebracht kan worden. Met dit centrumplan beschikt Rosmalen weer over een goed functionerend en compact winkelhart met een gezellig Brabants horecaplein in de kern.’

Aerjen Koeneman van Foruminvest heeft de bokaal vol trots in ontvangst genomen tijdens de LIVE uitzending van het NRW Jaarcongres. NRW feliciteer de winnaar van harte!

De NRW Jaarprijs is een prijs die al sinds 1989 wordt uitgereikt aan de beste retailontwikkeling van Nederland. Het vernieuwende karakter en de commerciële aantrekkelijkheid van het project voor consumenten en ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. De winnaar ontvangt een bijzondere bokaal en een oorkonde.

De jury voor NRW jaarprijs 2020 bestond uit: René Vierkant – Vierders (voorzitter), Micha Candel – Zeeman, Derk Gillis – Granite, Wouter Kromkamp – Supervastgoed, Marrit Laning – Redevco, Inge Niks – IXIN, Frank Quix - Q&A, Marcel Reinartz – RMA, Gertjan Slob – Locatus, Erna Traanberg - Traanberg&partners, Rachelle Vingerhoeds – HB Capital, Rick Zijderveld - Gemeente Den Haag.

De genomineerde winkelcentrumontwikkelingen 

Het zijn altijd ‘appels en peren’, zei Brigit Gerritse, directeur van NRW, over de zes genomineerden. Op zich is dat geen bezwaar. ‘Het zorgt voor discussie’, zegt René Vierkant, juryvoorzitter van de NRW Jaarprijs. Wat de geselecteerde genomineerden in elk geval allemaal gemeen hebben, is dat ze worden beoordeeld of ze vernieuwend, betekenisvol en toekomstbestendig zijn.

1. Winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn.
BPD nam winkelcentrum Anklaar onder handen. Parkeren verdween onder de grond en boven de grond kregen naast winkels ook woningen en ouderenzorg een plaats. Lastig was dat er versnipperd eigendom was, maar onder meer door de actieve rol van de gemeente werd dat opgelost. Tijdens de herontwikkeling ging dankzij een tijdelijk winkelcentrum het winkelen gewoon door.
 
2. Winkelcentrum Makado in Beek (L)
Het winkelcentrum in het Limburgse Beek dateert van 1973 en had als anker een ouderwetse Miro-winkel van Albert Heijn. Syntrus Achmea heeft het sinds 15 jaar in eigendom. Het draaide goed, maar was aan herontwikkeling toe. Het aanbod werd verbreed met onder meer een discountsupermarkt. Er is nog wel wat leegstand, maar de projectleider is optimistisch.
 
3. Centrumplan Rosmalen
Aan een nieuw centrum voor Rosmalen bij Den Bosch is 22 jaar gewerkt, laat Aerjen Koeneman van Foruminvest weten. Het project is kleiner geworden omdat de Rosmalen niet de groei heeft gekend die ooit werd voorzien, daarom moesten er ‘pijnlijke keuzes’ worden gemaakt. Het winkelbestand verschoof meer naar convenience. Bij de opening was 97% verhuurd, en Bouwinvest is belegger.

4. De Post in Utrecht
Particuliere belegger OD Investments heeft inmiddels Post van ASR gekocht. Post Utrecht is een monumentaal gebouw dat met een bibliotheek en retail nieuw leven is ingeblazen. ‘De trigger voor herontwikkeling was toen de openbare bibliotheek Utrecht interesse had en AH koos voor een supermarktlocatie in het gebouw’, vertelt Frits Tonnaer van ASR. Het is nu een multifunctioneel gebouw.
 
5. Hart van ’s-Gravenzande
Ook het hart van ’s-Gravenzande kent een lange historie. Al in 2007 lagen er plannen, maar de kredietcrisis gooide roet in het eten. Het ‘winkelrondje’ met 8000 m² nieuwe en gerenoveerde winkelruimten naast bestaande winkels werkt volgens BPD als een magneet.
 
6. Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem
Presikhaaf in Arnhem van Wereldhave stamt uit de jaren ’60 en kende in 2014 ongeveer 25% leegstand. Het heeft nieuwe functies gekregen als een centraal geplaatste sportschool en meer horeca en is nu een stadsdeelcentrum. Jeroen Verwolf van Wereldhave: ‘We hebben ons afgevraagd waarom iemand naar Presikhaaf zou komen, en daar hebben we ons door laten leiden.’

Laatste nieuws

Evenementen