Cartesius Utrecht wint Blue Zone Award

Cartesius, een grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling in Utrecht, heeft de Blue Zone-prijs in de categorie Vastgoedontwikkeling gewonnen.

De prijs werd uitgereikt tijdens het eerste Blue Zone Festival in Zwolle, een gezamenlijk initiatief van ZorgSaamWonen, Acquire en Beyond Now.  

De ontwikkelaars van Cartesius Utrecht passen de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones voor het eerst binnenstedelijk toe. Cartesius, direct aan het station gelegen, wordt een groene en duurzame stadwijk met bijna 3000 woningen. Belangrijk onderdeel van de stadswijk is het meten van interventies om zo een bijdrage te leveren aan een gezonde en duurzame leefomgeving en uiteindelijk de fysieke en mentale gezondheid voor mens en dier met een grotere bijdrage aan de aarde. Dit gebeurt aan de hand van de hard- en software: community, natuur en biodiversiteit, beweging, ontspanning en zingeving, duurzaamheid, mobiliteit, milieu en gezonde voeding.

De World Health Organization (WHO) omarmt de ontwikkelfilosofie en voegde de gebiedsontwikkeling onlangs toe aan de lijst met voorbeeldprojecten. De partners in het ‘Convenant Bouwen aan een Gezonde Wijk’ treffen momenteel de voorbereidingen om te starten met het langjarig monitoren in hoeverre de interventies in de leefomgeving bij Cartesius Utrecht impact hebben op fysieke en mentale gezondheid van de bewoners. Op een later moment kan dit monitoringsprogramma worden opgeschaald naar andere gebiedsontwikkelingen in Nederland.

Integrale samenwerking

MRP en Ballast Nedam Development bouwen Cartesius Utrecht in samenwerking met de Gemeente Utrecht en NS Stations. Het stedenbouwkundige plan en landschapsarchitectuur is van Mecanoo, de verschillende deelgebieden zijn onder architectuur van Mecanoo, Paul de Ruiter Architecten, EVA Architecten en de Architekten Cie. De realisatie van fase 2 is in handen van Heddes Bouw & Ontwikkeling (het CAB, Okinawa, de parkeergarage) en Ballast Nedam West (Nicoya).

Het juryrapport over Cartesius Utrecht in het kort: “Cartesius Utrecht is een prachtig voorbeeld van een hoogstedelijke ontwikkeling die over meer dan alleen de realisatie van gebouwen gaat. Cartesius speelt daarin in op één van de uitdagingen waar we als land voor staan: hoe geef je vorm aan woon- en leefkwaliteit in steden waar we steeds dichter op elkaar komen te wonen. Al in tenderfase is ingezet op meerdere blue zoneprincipes, en deze lijken ook daadwerkelijk te worden waargemaakt. Cartesius is nog niet af, maar ook nu al is sprake van een brede integrale samenwerking van vastgoedorganisaties met diverse andere disciplines waaronder maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties, bewoners, gemeente, beheerorganisaties en diverse ontwerpers. Mooi is in dat kader ook dat de ontwikkeling wetenschappelijk gemonitord wordt met het oog op het delen van kennis en het mogelijk maken van interventies op het vlak van gezondheid.’

Project Kas&Co voor meergeneratie-wonen in Utrecht, ingediend door Hegeman Bouwgroep, behaalde de tweede plaats en Dennenheuvel Bloemendaal, ingediend door Orange Architects, eindigde als derde. In de categorie sociale interventies won Slangenbeek Gezond in Hengelo , ingediend door de Stichting Positief Gezond Slangenbeek, de eerste prijs.