Campus mét 1.900 woningen op oude Shell-locatie Rijswijk

Op het terrein naast Station Rijswijk waar decennialang Shell huisde, verrijst de komende jaren een onderzoekscampus met veel woningen. 

Via LinkedIn deelt verantwoordelijk wethouder Armand van de Laar zijn vreugde over het akkoord op 1.900 woningen in het bestemmingsplan Kesslerpark. 'Een nieuw stuk stad voor Rijswijkers, innovatieve ondernemers en onderzoekers, met belang voor de hele regio', aldus Van de Laar. 

Naast het station verrijst een campus voor bedrijven, onderzoek en woningen voor studenten en starters. De locatie aan de Visseringerlaan was jarenlang in onbruik, nadat Shell in 2017 haar vertrek uit Rijswijk aankondigde en 60.000 m2 leeg kwem te staan. 

Met overheden Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Delft onder begeleiding van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werd onderzoeken gedaan door PosadMaxwan strategy x design en Ecorys over de waarde van deze plek voor de regio en de visie op potentiële ontwikkeling ervan. Het leidde tot de aanbeveling om van het terrein een multifunctionele bedrijven- en onderzoekscampus te maken als onderdeel van de regionale kennisinfrastructuur, economie en woningmarkt. Op basis van deze visie verkocht Shell het gebouw aan Kadans Science Partner. 

In februari 2022 stelde de raad het ontwikkelkader vast en na twee jaar is het bestemmingsplan door de raad met stedenbouwkundige begeleiding door Henk Hartzema van Studio Hartzema en Jelle Offringa.

Het bestemmingsplan bestaat uit twee projecten:

At the Park

  • 1370 woningen & bedrijvigheid van Kadans Science Partner
  • Ontwikkelaar Miss Clark Roel Willems & Joris van Nistelrooij.
  • Ontwerp Studioninedots

Here at the Park

  • 570 woningen & bedrijvigheid van Hagenaar Vastgoed
  • Ontwikkelaar Rick van der Veen OURS
  • Stedenbouw & architect: KuiperCompagnons en OZ architect
  • Onderzoek economische programmering plinten: Tony Wijntuin van WYNE Strategy & Innovation

Laatste nieuws

Evenementen