CBS: In 2020 minder kantoren getransformeerd tot woningen

Vorig jaar zijn er in Nederland 10.200 woningen bijgekomen door transformatie van kantoren, winkels en andere niet-woningen. Dit is een forse daling ten opzichte van voorgaande jaren, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2018 en 2019 kwamen er steeds meer dan 12.000 woningen bij door transformaties.

Er zijn vooral minder woningen in voormalige kantoorpanden gecreëerd. Het lagere aantal woningtransformaties komt niet alleen doordat er minder panden zijn verbouwd (-10%), maar ook doordat de panden die zijn verbouwd gemiddeld minder woningen opleverden: 8 in plaats van 12 woningen. Het aandeel woningtransformaties waarbij de hoofdfunctie van het pand voorheen kantoor was, is daarmee afgenomen van 46% in 2019 naar 35% in 2020. Getransformeerde kantoren leveren wel nog de grootste bijdrage aan het aantal woningtransformaties.

Deeltransformaties komen vaker voor. In veel gevallen heeft een deel van het pand al een woonfunctie: bijvoorbeeld woonboerderijen waarvan de aangebouwde stal tot woonruimte wordt verbouwd, of flatgebouwen waarbij de garages of winkels op de begane grond worden omgezet. Bij slechts een derde werd in 2020 het gehele gebouw getransformeerd. Transformaties voegen vooral kleine woningen (gemiddeld 76 m2) toe aan de woningvoorraad. Zij huisvesten vooral jonge alleenstaanden.

In Rotterdam en Amsterdam neemt het aantal transformaties af. In 2019 werden in Rotterdam en Amsterdam de meeste woningen uit transformaties opgeleverd. In 2020 was het aantal gecreëerde woningen uit hergebruik van bestaande panden in deze steden beduidend minder. Ook in Den Haag nam het aantal woningen uit transformatie iets af, maar staat nu bovenaan de lijst met gemeenten met de meeste woningtransformaties. In Nieuwegein en Maastricht nam het aantal woningtransformaties juist toe. In Nieuwegein kwamen bijna 560 woningen voort uit transformaties, 89% van het totaal aantal toegevoegde woningen in die gemeente. In Maastricht ging het om meer dan 685 woningen; bijna de helft van het aantal toegevoegde woningen in die gemeente.

img
Redacteur
Profiel