CBRE IM en NN Group investeren half miljard in duurzame woningen

CBRE Investment Management en Nationale-Nederlanden Group gaan samen in Positive Impact Programmatic Venture (PIPV) om in duurame huisvesting te investeren.

Om te beginnen hebben de partijen € 500 miljoen toegezegd voor dit duurzamewoningenfonds. Het fonds investeert in duurzame, betaalbare woningbouw met als doel meer energiezuinigheid en minder CO2-uitstoot. PIPV draagt bij aan NN Group’s doelstelling om investeringen in klimaatoplossingen tot een niveau van minstens € 6 miljard te brengen in 2030.

PIPV mikt op een vermindering van broeikasgassen met 80 procent, duurzame elektriciteitopwekking in 2030 en klimaatneutrale uitstoot in 2035. Gebouwen moeten goed presteren op het gebied van energie: 10 procent beter dan de Nederlandse BENG-standaard.

‘Een bijdrage leveren aan het welzijn van alle mensen op deze planeet is een belangrijk onderdeel van onze strategie,’ zegt Jelle van der Giessen, Chief Investment Officer van NN Group hierover. ‘NN heeft duidelijke doelen gesteld om tot nul uitstoot te komen en we hebben toegezegd in de komende jaren onze investeringen in hernieuwbare infrastructuur, groene obligaties en energie-efficiënt vastgoed te verdubbelen. De PIPV draagt bij aan die doelstelling.’

Bas Tiemstra, die samen met Sander van Riel de kant van CBRE Investment Management in PIPV vertegenwoordigt, zegt: ‘PIPV richt zich op objecten die zeer energiezuinig zijn, maar ook betaalbaar zijn en het belang en het welzijn van de huurder voorop hebben staan. Een eerste stap is gezet met de forward funding van een woonobject in Eindhoven. Het is een zeer solide eerste aankoop van PIPV voor de beleggers en laat zien wat de agenda is.’

Het project in Eindhoven is het eerder aangekondigde Lighthouse-woongebouw met 333 woningen en 1100 m² in de plint, dat begin februari werd aangekocht door Rockfield namens een derde partij.