C&W: kantorenleegstand blijft onveranderd laag op 8,2%

De ingebruikname van kantoorruimte door huurders en kopers (voor eigen gebruik) is in de eerste helft van 2021 is uitgekomen op 402.000 m2.

Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Cushman & Wakefield. De ingebruikname van kantoorruimte is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Het jaar 2020 begon met een relatief hoge kantooropname door het afsluiten van een aantal zeer grote transacties.  In de eerste helft van 2021 is bijna een kwart van het totale opnamevolume opgenomen door bedrijven in de Tech- en ICT-sector.

Ongeveer 44% van de ingebruikname van kantoorruimte in de eerste helft van dit jaar vond plaats in de vijf grootste steden. Het marktaandeel van de G5-gemeenten ligt daarmee op precies hetzelfde niveau als in 2020. Dit is wel onder het niveau van het 10-jarig gemiddelde. Dit wordt volgens Cushman & Wakefield veroorzaakt door het structurele tekort aan hoogwaardige kantoren in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Het leegstandspercentage ligt in Amsterdam met 5,5% op het niveau van frictieleegstand, maar nog wel ruim onder het Nederlands gemiddelde van 8,2%. Ook in de andere G5-steden bewegen de leegstandscijfers nauwelijks. Den Haag blijft met 4,3% de krapste kantorenmarkt binnen de G5, gevolgd door Utrecht (5,1%), Eindhoven (7,8%) en Rotterdam (8,9%).

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen