C&W: Amsterdam favoriete stad in Benelux voor hotelexploitanten

Nederland is voor exploitanten nog altijd de aantrekkelijkste hotelmarkt van de Benelux.

Zes steden staan in de toptien en Amsterdam, Den Haag en Rotterdam maken de top drie uit. De belangrijkste Belgische steden op de ranglijst zijn Brussel, Antwerpen en Brugge.

Dat zegt internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Het bedrijf deed in de tweede helft van 2020 onderzoek onder 22 internationale hotelexploitanten in de Benelux die gezamenlijk 208 hotels vertegenwoordigen met meer dan 30.000 kamers en 73 hotelconcepten met meer dan 10.700 kamers in de pijplijn.

Van alle hotelmarkten in Europa is Amsterdam een van de markten die het meest geraakt is door de Covid-19-pandemie. De omzet per beschikbare kamer (RevPAR) daalde in 2020 met maar liefst 79 procent, veroorzaakt door de beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie. Hotelexploitanten zijn desalniettemin positief over een gezond post-Covid-19 marktherstel van Amsterdam omdat de stad minder afhankelijk is van langeafstandsmarkten.

Circa 80 procent van de overnachtingen wordt gerealiseerd door reizigers uit Europese landen en Nederland. De meerderheid van de hotelexploitanten verwacht herstel van de hotelmarkt in Benelux hoofdsteden vanaf 2023 met een mogelijk herstel vanaf 2022 van de grote regionale steden. Kleinere regionale steden in de Benelux zullen volgens het merendeel van de respondenten al vanaf 2022 herstel laten zien. Deze verwachtingen zijn in lijn met de voorspelling van Oxford Economics.

Minder dan 5 procent van de exploitanten onthoudt zich in de huidige markt van huurovereenkomsten. Bijna de helft van de respondenten geeft aan ook in de huidige markt hotelvastgoed te willen aankopen. 

Sinds de uitbraak van de pandemie opende in Amsterdam nog het Nhow Amsterdam RAI (650 kamers) en het grootste Europese Holiday Inn hotel met 435 kamers. Openingen die gepland staan in 2021 zijn onder andere het Inntel Hotels Amsterdam Landmark (314 kamers), Radisson Hotel & Suites Amsterdam South (227 kamers) en het nieuwste Accor-merk Tribe Amsterdam (192 kamers). Als gevolg van de pandemie zijn er meerdere ontwikkelingen die nu nog in een zeer vroeg stadium zijn, die te kampen hebben met vertraging en financieringsproblemen.

Laatste nieuws

Evenementen