Budgetketen Big Bazar failliet verklaard

Big Bazar is failliet. De Rechtbank Amsterdam heeft dinsdag het faillissement uitgesproken over de al langer kwakkelende budgetwinkelketen.

Eerder deze week probeerde Big Bazar via de rechter in Leeuwarden nog aan een bankroet te ontsnappen. Maar de rechter weigerde toen voor de derde keer een herstructureringsdeskundige een uitweg te laten zoeken uit de financiële crisis waarin het bedrijf verzeild is geraakt. Big Bazar leed tussen 2020 en 2022 jaarverliezen tussen de €13 mln en €17 mln. Bij de rechtbank bestond niet de indruk dat het bedrijf aan zijn lopende verplichtingen zou kunnen voldoen. De advocaat van eigenaar Heerke Kooistra verklaarde toen al op korte termijn een faillissement te verwachten.

Big Bazar kent al maanden financiële problemen. Rekeningen van leveranciers werden niet betaald. Allerlei grote en kleine beleggers stapten naar de rechter om achterstallige huurpenningen alsnog betaald te krijgen. Ook kreeg Kooistra te maken met conflicten met zakenpartners over de terugbetaling van leningen. De schuld bedraagt naar schatting € 30 mln. In totaal liepen er dertig faillissementsaanvragen. De rechtbank behandelde dinsdag vijf verzoeken, onder meer van voormalig eigenaar Mirage Retail Group.

Joost Konings, directeur van het incassobureau dat de eigenaar van onder meer de winkel in Goes heeft bijgestaan, laat weten dat zijn cliënte 'blij is' met het faillissement. Daardoor komt het winkelpand weer vrij, waardoor 'zij er een nieuwe huurder kan inzetten die wel betaalt'. De afgelopen weken toonden diverse retailers, zoals Wibra en Die Grenze, al belangstelling voor de winkelpanden van Big Bazar. Voor de 900 medewerkers zijn de druiven zuur. Zij hebben na bezwaren van twee schuldeisers afgelopen week al geen salaris meer ontvangen. UWV neemt de salarisbetalingen over. 

Bij de verkoop van Big Bazar door de Mirage Retail Group in 2021 - Big Bazar was oorspronkelijk een winkelketen binnen de door Michiel Witteveen overgenomen holding van de familie Blokker – telde de keten nog 135 winkels. De afgelopen tijd sloten al tientallen winkels de deuren. Ook klaagde het personeel over halflege winkels. Pogingen van Kooistra om de keten in rustiger vaarwater te brengen haalden het niet. Zo mislukte zijn plan om de Big Bazar-filialen in België te verkopen. In een van de schaarse interviews die hij de afgelopen tijd gaf, verklaarde de Friese ondernemer de problemen van Big Bazar te lang te hebben onderschat.

Voor retailexperts komt de ondergang van Big Bazar niet als een verrassing. Het bedrijf mist de schaal om te kunnen concurreren met een bedrijf als Action. Daarnaast zijn er in veel plaatsen budgetketens actief.

Het faillissement wordt afgehandeld door twee curatoren: Wybe Mollema (Trip advocaten) en Hanneke de Coninck (Florent). Zij bekijken of een doorstart mogelijk is. In afwachting van de uitkomsten van de inventarisatie van de mogelijkheden blijven de winkel zoveel mogelijk open.

img
Redacteur
Profiel