Brits Capreon completeert succesverhaal BIC in Eindhoven

In drie jaar tijd is Brainport Industries Campus (BIC) onder het eigenaarschap van het Britse Capreon bijna volledig verhuurd. De belegger zit op pole position om ook te investeren in de nog te ontwikkelen BIC 2, schrijft zusterblad PropertyEU. 

Brainport Industries Campus (BIC) is de nieuwste toevoeging aan het landschap gelegen aan de rand van Eindhoven nabij Eindhoven Airport en opende zijn deuren in 2019.  Dit enorme rechthoekige gebouw strekt zich uit over een geel-groene gevel van 23 hectare groot terrein en herbergt een eclectische mix van life science en hightech productiebedrijven, waaronder grote specialisten als Siemens, KMWE en ASML. 

Het trok de aandacht van de Britse vastgoedinvesteerder Capreon, dat al actief was in ons land met kantoortransacties in Den Haag en Rotterdam. In november 2020 werd Capreon
via een off-market deal de enige eigenaar van BIC.  Financiële details van de transactie zijn nooit bekendgemaakt.  Raphael Noé, mede-oprichter en partner wil ik ook nu niet ingaan op de veronderstelde marktwaarde toentertijd van € 125 mln met een yield van 6% en zegt alleen maar dat het "financieel complex" omdat de deal midden in coronatijd plaatsvond en BIC nog niet klaar was, wat het extra moeilijk maakte om een huurprijs te bepalen.

Komst van Meta

Capreon kocht BIC in november 2020 met een bezettingsgraad van 65%, De bezettingsgraad bedraagt nu 97% en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 100% bereiken. Sinds de aankoop van BIC in 2020 heeft Capreon er zo’n 11.700 m2 aan ruimte aan toegevoegd om nieuwe huurders te huisvesten. Een recente nieuwkomer is de chipmachine
fabrikant ASML, die eerder dit jaar 7.000 m2 ruimte in beslag nam voor haar nieuwbouw internationale academie waar dagelijks tot 400 studenten worden opgeleid. Begin volgend jaar trekt Facebook-moeder Meta in BIC I. Daarmee zit de campus dan vol.

Campusuitbreiding

Noé bezoekt nu voetbalwedstrijden van PSV met de verantwoordelijke wethouder ontwikkeling van de Brainportregio Eindhoven. ‘Ik zou zeggen dat we vrienden waren, hij begrijpt precies waarom we hier zijn.’ Ook heeft hij tweewekelijks overleg met het bestuur van de BIC, inclusief ontwikkelaar SDK. Deze relaties zullen Capreon goed van pas komen wanneer BIC 2, de de tweede fase van de campus die zich momenteel in de planningsfase bevindt, op de markt komt.  Het nieuwe complex wordt met 225.000 m2 ruim twee keer zo groot als BIC 1 en wordt BIC 1 en in drie fasen ontwikkeld, te beginnen in 2025. Net als zijn voorganger gaat deze campus zich richten op hightech productie, met sectoren zoals de batterijontwikkeling en productie, fotonica en additive manufacturing (3D-productie).