Unilever heeft vorige week het startschot gegeven voor de bouw van haar nieuwe wereldwijde Foods Innovation Centre in Wageningen.
De start bouw van het nieuwe onderzoekscentrum in Wageningen volgt een jaar na de aankondiging van de centralisatie van Unilever’s Foods R&D expertise vanuit Heilbronn (Duitsland), Poznan (Polen) en Vlaardingen.
Het Global Foods Innovation Centre is ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Het ontwerp streeft naar een Breeam Outstanding duurzaamheidscertificering. De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de Wageningen Campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en diverse externe partijen zoals universiteiten, wetenschapsinstituten en startups waarbij kennisuitwisseling centraal staat. De bouw is in handen van Dura Vermeer en zal, naar verwachting, medio 2019 zijn afgerond.
Het gebouw wordt 40.850 m² bvo groot en de bouwkosten (zonder inrichting) bedragen € 45 mln. Het programma bestaat uit Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, pilot plant en een garage.
Paul Polman, CEO Unilever: “In 2050 hebben ruim 9 miljard mensen 70% meer voedsel nodig dan dat er op dit moment wordt geproduceerd. Dat vraagt een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem. Dit kan niet door een enkel bedrijf bereikt worden, maar vraagt intensieve samenwerking. De keuze voor Wageningen was dan ook een logische. Als actief onderdeel van het Wageningen Foods eco-system, hebben we toegang tot internationaal talent en kunnen we nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen met de WUR, met kenniscentra, met andere bedrijven, met overheden, NGO’s en met startups om er zo gezamenlijk voor te zorgen dat duurzame voedingsmiddelen de norm worden en dat duurzame en voedzame voeding toegankelijk wordt voor iedereen”.
Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund: “We verheugen ons enorm op de komst van Unilever op de Wageningen Campus. Het Foods Innovation Centre, sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de Regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn, krijgen een geweldige impuls. De komst van Unilever bevestigt dat we internationaal opererende ondernemingen een aantrekkelijk vestigingsklimaat weten te bieden”.