Blauwhoed en Dudok kopen terrein Glasfabriek in Schiedam

Ontwikkelaars Blauwhoed en Dudok hebben het voormalige fabrieksterrein van Glasfabriek in Schiedam gekocht voor herontwikkeling.

Het wordt de komende jaren getransformeerd tot een gemengd hoogstedelijk woon- en werkmilieu binnen het Schiedamse Distillers District. Het Glasfabriekterrein van circa 5,5 hectare ligt tegen de binnenstad van Schiedam én het Rotterdamse Merwe-Vierhavens gebied.

De Glasfabriek staat, met haar oprichting in 1899, op één van de oudste fabrieksterreinen van Schiedam en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. De productie van glas door Owens-Illinois  op deze plek stopte in 2017.

De transformatie van het Glasfabriekterrein speelt een cruciale rol in de gebiedsontwikkeling Nieuw-Mathenesse. In dit stadsdeel, met nu vooral verouderde bedrijventerreinen, zal de historie van de jenever- en glasindustrie zichtbaar blijven in het Distillers District. Daarnaast worden de voormalige VROM-locatie en het terrein van de Glasfabriek een modern, stedelijk en gastvrij gebied om te wonen, werken en recreëren, waarbij nieuwe verbindingen zijn gemaakt met de historische binnenstad en het omliggende water. De transformatie levert een grote bijdrage aan de woningbouwambitie van de gemeente Schiedam.

De komende periode wordt door Dudok en Blauwhoed een stedenbouwkundig plan opgesteld op basis waarvan in 2021 het bestemmingsplan kan worden aangepast. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2022 kunnen starten.