Bewoners Benoordenhout maken bezwaar tegen nieuwbouw woningen op ANWB-locatie

Omwonenden uit de Haagse wijk Benoordenhout hebben bezwaar tegen het nieuwbouwplan op de locatie van het huidige ANWB-kantoor. Dit staat op grondgebied van de gemeente Wassenaar.

Volgens De Telegraaf vrezen ze toename van het verkeer en de gevolgen daarvan, zoals meer stik- en fijnstof. Een deel van het ANWB complex aan de Wassenaarseweg staat leeg en daarom besloot de organisatie in 2016 dit in de markt te zetten. Ze wil wel met haar hoofdkantoor hier gevestigd blijven. De startnotitie die de gemeente Wassenaar onlangs heeft opgesteld is de combinatie van woningbouw en kantoorruimte op het terrein een van de mogelijkheden. 

Uit een analyse van stedenbouwkundigbureau BSVG blijkt dat op de huidige locatie nieuwe bebouwing van 200 tot 250 woningen mogelijk is, verdeeld over twee appartementencomplexen. Ongeveer eenderde deel van het kantorencomplex moet daarvoor worden gesloopt, het betreft het nieuwere deel uit de jaren '90 aan de kant van park Clingendael (C,D,E en F op de foto). In de startnotitie is bepaald dat minimaal 25% van de woningen sociale huur moet worden. De overige woningen zullen voor meerdere doelgroepen geschikt zijn.
De hoogte van de nieuwe bebouwing varieert van 10 tot 14 bouwlagen. Dit betekent een hoogte van 35 meter (bestaande situatie is 30 meter) met een hoogte accent aan de Clingendael zijde tot maximaal 47 meter.

De monumentale panden met het kenmerkende rotondegebouw (met daarin de ANWB winkel) blijven behouden en worden gerenoveerd en het monumentale parkeerterrein moet vrij blijven van bebouwing. De herontwikkeling betekent volgens de gemeente een mooie impuls voor dit rijksmonument uit 1962, ontworpen door de architect Berghoef.

Op 12 november 2018 wordt de startnotitie besproken in de raadscommissie Fysieke Leefomgeving en op 27 november 2018 met de gemeenteraad van Wassenaar. Als de notitie is vastgesteld, kan het initiatief door de ANWB worden uitgewerkt. De verantwoordelijk wethouder is Kees Wassenaar.