BCI: Logistieke opname in 2021 naar record, 2022 weer lager

De totale opnamegroei van logistiek vastgoed wordt voor 2021 door de leidende logistieke vastgoedpartijen geschat op 3,6 mln m², een forse groei ten opzichte van de 3,1 mln m² in 2020.

Dat heeft Buck Consultants International vastgesteld in het onderzoek Perspectief op Logistiek Vastgoed 2022, waaraan vrijwel alle belangrijke logistiek vastgoedontwikkelaars en -beleggers deelnamen (80-90% geschatte dekking van de markt).

Voor dit jaar is de verwachte opname 3,3 mln m². De huurprijsstijgingen zullen dit jaar 3,5 tot 4% bedragen. De rendementen duiken onder de 4%, zo is de verwachting, door verdere prijstijgingen.

Tegelijkertijd zorgen ruimteschaarste, arbeidsmarktkrapte en elektriciteitsnetproblemen dit jaar voor 10% minder vraag naar warehouses en megadistributiecentra

De logistieke topregio’s zijn Tilburg/Waalwijk, Venlo/Venray en de regio Rijnmond-Rotterdam. In opkomst zijn regio’s buiten de Randstad en Zuid-Ne-derland.

‘De vraag is nog steeds fors, maar in de praktijk is het aantal locaties waar bedrijven met logistieke activiteiten terecht kunnen drastisch afgenomen. Ook arbeidsmarktkrapte is een steeds grotere zorg’, zegt René Buck, directeur van BCI.

Duurzaamheid van het gebouw speelt volgens het onderzoek bij potentiële huurders een veel grotere rol dan twee jaar geleden. Veel nieuwe distributiecentra hebben geaccepteerde duurzaamheidscertificaten. ‘Logistieke vastgoedpartijen willen graag meer zonnepanelen op het dak, maar dat lukt vaak niet, omdat het elektriciteitsnet vol is’, zo vat Kees Verweij, partner bij BCI de duurzaamheidsambities van de logistieke vastgoedsector samen.

Meer dan 80% van de ondervraagde logistieke vastgoedontwikkelaars en -beleggers verwacht dat de ‘discussie over de verdozing van het landschap’ de komende twee jaar in heftigheid zal toenemen. Zonder uitzondering vinden alle vastgoedpartijen dat meer aandacht voor architectonische vormgeving en landschappelijke inpassing dringend gewenst is.

Aandacht voor brownfields (vestiging op bestaande bedrijventerreinen al dan niet als vervanging van huidige gebouwen) neemt in de hele logistieke sector toe. Van de nieuwe megadistributiecentra (meer dan 40.000 m²) is in de afgelopen jaren al 41% op brownfields gevestigd, terwijl dat juist voor dit soort grote distributiecentra lastig is (aankopen van gebouwen en percelen van meerdere eigenaren). Voor alle nieuwe logistieke gebouwen ligt dit percentage hoger.