Award voor opvallendste leegstaande pand in Den Haag

De organisatie Straat Consulaat in Den Haag organiseert een verkiezing van het opvallendste leegstaande pand van de twintigduizend die de stad zou tellen.

Iedereen kan zijn stem uitbrengen en het pand dat de meeste stemmen krijgt, wint een ‘award’. Straat Consulaat behartigt de belangen van daklozen. De naar schatting twintigduizend (!) leegstaande panden die de stad telt, zo beweert Straat Consulaat, zijn de organisatie een doorn in het oog. Daar zouden namelijk heel wat daklozen kunnen wonen.

De organisatie doet een dringend beroep op de gemeente om in actie te komen. 'Met onze leegstandsaward roepen we de gemeente Den Haag op om de leegstand aan te pakken en te onderzoeken hoe we samen innovatieve woonoplossingen kunnen realiseren,' valt op de website te lezen. 

Genomineerden

Om het de stemmers makkelijk te maken, maar vooral om voorbeelden van schreeuwende leegstand aan de kaak te stellen, hebben de organisatoren alvast vijf kandidaten genomineerd. Het zijn de KPN Telefooncentrale in de Constant Rebecquestraat, het Belastingkantoor op het Stationsplein, het Azivokantoor op de Oude Haagweg, politiepanden in de Jan Hendrikstraat en kapel en zusterhuis van het Westeinde Ziekenhuis in de Lange Lombardstraat. Bij elkaar gaat het hier om meer dan dertigduizend m².

Een van de schrijnende voorbeelden is het leegstaande belastingkantoor van 12.500 m² op een superlocatie, pal tegenover station Hollands Spoor. Zeven jaar geleden lagen er plannen voor een hotelontwikkeling, maar daar is het duidelijk nog niet van gekomen. Inmiddels ligt er een plan voor 255 woningen onder de naam Corner Lofts waarvan de verkoop inmiddels is gestart.