Apeldoorn is getalm met Centraal Beheer zat en wil het kopen

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft vorige maand een voorlopig voorkeursrecht gevestigd op het voormalige complex van verzekeraar Centraal Beheer in Apeldoorn. Eigenaar Certitudo Capital moet haar bezit nu eerst aan de gemeente aanbieden als het van het monumentale kantoor af wil.

Het complex aan de Alexanderlaan 651 kwam in 2015 voor € 2,5 mln in handen van Certitudo Capital dat het kocht van Propertize. Het goeddeels uit beton opgetrokken gebouw heeft een totaal vloeroppervlak van meer dan 40.000 m2 bestaat uit geschakelde en gestapelde betonnen kubussen van 9 x 9 meter, waardoor het pand van bovenaf gezien er uitziet als een labyrinth.
Het vastgoedbedrijf uit Den Bosch had van meet af aan ambitieuze plannen met het gebouw en de omgeving. Er moest gewoond gaan worden, maar ook de vestiging van een hotel een onderwijsinstelling kwamen voorbij. De afgelopen jaren was de ontwikkelaar druk bezig met plannen maken. In de tussentijd werd het complex echter steeds meer een monument voor verloedering en vandalisme, ook tot treurnis van haar bedenker Hertzberger en voor alle betrokkenen een doorn in het oog.

Brand op bovenste etage

Precies een jaar geleden kwam Certitudo Capital naar buiten met een plan voor transformatie van het complex naar een woonomgeving voor een brede doelgroep, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hertzberger Park. Daarbij repte het vastgoedbedrijf ook van over het toevoegen van andere functies, bijvoorbeeld door het realiseren van bergingen in de parkeergarage. ‘We kijken ook naar andere manieren om levendigheid toe te voegen, bijvoorbeeld in corridors. Het aandeel horeca dat we op dit moment voorzien, zal minimaal zijn’, zo lichtte Arno van den Thillart, directeur projectontwikkeling bij Certitudo Capital, toentertijd toe. In het eerste of tweede kwartaal van 2023 zou moeten worden gestart.

Inmiddels ligt de voortgang van het project alweer een tijd stil. Wel haalde het leegstaande complex nog het nieuws toen er eind januari brand op de bovenste etage uitbrak. Voor het College van B & W is de maat vol. Zij besloot op 7 maart een voorkeursrecht op de monumentale kantoorcomplex te vestigen, omdat het nadrukkelijk hecht aan het doorgaan van de gebiedsontwikkeling en omdat een Centraal Beheer een gemeentelijk monument is.

Kort aan het stuur

Een woordvoerder van de gemeente: ‘Certitudo Capital is al meerdere jaren aan de slag met deze herontwikkeling. We zien dat de herontwikkeling door een combinatie van factoren nog niet van de grond komt. We vinden het belangrijk dat Hertzberger park zo snel mogelijk tot ontwikkeling komt. De betrokkenheid van een overheid kan daarbij helpen, ook in financieel opzicht. Daarom hebben we een WVG opgelegd, waarmee we het eerste recht van koop hebben. Daarmee zitten we kort aan het stuur zodra het pand daadwerkelijk op de markt komt.’
In een reactie stelt Certitudo Capital dat ze nog steeds in samenwerking met de gemeente de mogelijkheden voor de herontwikkeling van Hertzberger Park aan het onderzoeken zijn. 'Het is een langdurend traject dat komt door de complexiteit van de opgave. De Rots is ontwikkeld 1972 we zijn de Rots nu aan het transformeren naar de normen en regelgeving van deze tijd. We mogen het bestaande gebouw "niet aanraken" omdat het een monument is. Dat maakt het extra complex. Of we er nu functies in maken als wonen, recreëren of werken er zijn hele andere normen en regelgeving van toepassing. Een voorbeeld hiervan is daglicht. De veranderende marktomstandigheden werken hierbij tevens niet in ons voordeel.'

Andere verkopen

Het vastgoedbedrijf is de afgelopen behoorlijk actief met verkopen. Recent verkocht het onder meer een kantoorgebouw aan de Hessenbergweg 95 op het Amsterdamse bedrijvenpark Amstel III aan de gemeente Amsterdam voor € 3.995.000. In 2018 kocht Certitudo Capital dit pand nog voor € 3,8 mln voor haar eigen vastgoedportefeuille. De verkoop maakt volgens Certitudo Capital deel uit van de strategische samenwerking met de gemeente voor de herontwikkeling van het bedrijvenpark dat de komende jaren moet veranderen van een monofunctioneel kantorengebied naar een stadswijk waar je kunt wonen, werken en recreëren.
Het vastgoedbedrijf heeft verschillende grondposities in Amstel III waarbij zij in totaal 1.600 woningen, 28.000 m² kantoor en 6.000 m² voorzieningen zullen gaan ontwikkelen. Vorig maand kreeg het vastgoedbedrijf nog de omgevingsvergunning voor de realisatie van het project `&Amsterdam’  -561 woningen en 1.000 m2 voorzieningen-  in Amstel III. Met dit project hoopt Certitudo Capital eind dit jaar nog te kunnen beginnen.
Begin dit jaar verkocht Certitudo twee kantoren aan de Paasheuvelweg 3 en 5, eveneens in Amstel III voor respectievelijk € 9,8 en € 8,2 mln aan Trinity Vastgoed. Buiten de hoofdstad deed het bedrijf onlangs winkelcentrum de Wagenhoek in Oudenbosch van de hand.