Annexum zoekt zorgvastgoed

Annexum, aanbieder van vastgoedfondsen speciaal voor particulieren, zoekt zorgvastgoed voor een nieuw beleggingsfonds.

Uit cijfers van adviesbureau Capital Value blijkt dat investeringen in zorgvastgoed in de eerste helft van 2019 met 40% zijn toegenomen tot een recordbedrag van € 415 mln. Annexum zoekt voor het nieuwe groeifonds assets met een waarde van € 2–10 mln. De emissie van het zorgvastgoedfonds vindt plaats in 2020.

Data als uitgangspunt
Om toekomstbestendige en rendabele vastgoedfondsen te creëren, baseert Annexum strategische keuzes steeds vaker op data-analyse. Daarom is de onderneming voor zijn zorgvastgoedfonds een samenwerking aangegaan met Careinvest. Careinvest verzamelt en analyseert onder meer data over zorginstellingen, overheidsbeleid en demografische gegevens. De daaruit volgende prognoses en trends vormen de basis voor de strategie van Annexum voor het zorgvastgoed. Annexum komt hiervoor graag in gesprek met eigenaren en makelaars.

Zorgvastgoed populair
30% van de gezondheidscentra in Nederland is eigendom van woningcorporaties en instellingen. De verwachting is dat deze de komende jaren een groot deel van hun zorgvastgoed verkopen. Het in eigendom houden leidt voor deze organisaties tot kapitaalbeslag, en draagt niet of onvoldoende bij aan het uitvoeren van hun kerntaken. Door onder meer de toenemende vergrijzing en de sterk oplopende zorgkosten heeft de overheid veranderingen in de langdurige zorg doorgevoerd. Mensen blijven langer thuis wonen en zorgtaken zijn uitbesteed. De behoefte aan goede zorgvoorzieningen blijft echter groeien en dit biedt kansen voor nieuwe woon–zorgproducten. Dit verklaart ook de toename van investeringen van beleggers in zorgvastgoed.