Amsterdam tendert kavel in Muyskenkwartier

De gemeente Amsterdam heeft een tender in voorbereiding voor kavel 1 in de gebiedsontwikkeling  Muyskenkwartier in de wijk Overamstel. Het moet een gebouw worden om te wonen en te werken.  

De ambitie voor kavel I is een multifunctioneel woongebouw waarbij bedrijvigheid, wonen en voorzieningen worden afgewisseld in de plint. Het volume beslaat maximaal 21.000 m² bvo, waarbij maximaal 3000 m² bestaat uit een combinatie van kantoor, (maatschappelijke) dienstverlening, bedrijvigheid of horeca.

In de plint wordt tenminste 700 m² bedrijvigheid gefaciliteerd. Op de kavel is ruimte voor ongeveer 208 woningen (verdeling: 30-40-30). Via de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) is Ymere aangewezen als de woningcorporatie die het sociale huurprogramma ‘turn key’ afneemt.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een basement met een hoogteaccent van maximaal 63 meter. De geprojecteerde toren in de verbeelding is indicatief. Deze toren kan over de gehele westzijde (zijde Joan Muyskenweg) verschoven worden.

Het projectgebied ligt tussen de Joan Muyskenweg, de A2, de Duivendrechtsevaart en metrostation Overamstel en wordt onderdeel van het Stedenbouwkundig Plan (SP) Amstelglorie-Oost. Het huidige bedrijventerrein (nu bekend als A2-zone) transformeert van een traditioneel werkgebied naar levendig werk-woongebied.

In totaal moeten er zo'n 1000 womingen komen in het gebied. Om dit mogelijk te maken wil de gemeente de aansluitingsweg naar de A2 veranderen in een stadslaan. 

De publicatie van de tender wordt nog deze maand verwacht.