Amerikaanse belegger haalt Blokker uit de etalage

Huishoudketen Blokker heeft een krediet ontvangen van de Amerikaanse retailbelegger Gordon Brothers. Daarmee lijkt verkoop voorlopig van de baan.

Blokker-eigenaar Mirage Retail Group zette de bekende huishoudketen in februari te koop. Eerder bood Mirage al Intertoys aan, maar de speelgoedketen werd van de markt gehaald, nadat potentiële kopers zich op het laatste moment terugtrokken. In tegenstelling tot Blokker, dat in 2023 een negatief bedrijfsresultaat van € 1,8 mln moest slikken, doet Intertoys het wel goed. De speelgoedketen boekte in 2023 een bruto bedrijfsresultaat van € 12,4 mln en pluste daarmee een miljoen euro. De omzet kwam uit op € 208 mln, 9% meer dan in 2022.

Blokker heeft nu zo’n 400 vestigingen en 4000 medewerkers. Het bedrijf valt sinds 2019 onder de Mirage Retail Group van Michiel Witteveen, die de dagelijkse leiding begin dit jaar overdeed aan Ynse Stapert. Er verdampte in de eerste jaren na de overname ongeveer miljard euro bij Blokker. Zo dramatisch is het inmiddels niet meer, Blokker heeft de zaken goed op orde, geeft Stapert aan, maar de winkel schrijft dus nog geen zwarte cijfers.

Met het krediet van Gordon Brothers, dat bekend staat om zijn steun aan noodlijdende winkelketens, beschikt Blokker volgens Stapert in elk geval voorlopig over voldoende kapitaal voor inkoop. Een kredietbedrag is niet bekend gemaakt.