Alleen maar kijken uit den boze in eroscentrum Amsterdam Zuid

Bewoners van de NDSM-werf in Amsterdam kunnen opgelucht ademhalen. Het eroscentrum waar de gemeente Amsterdam op mikt komt niet daar maar aan de zuidkant van de stad aan de Europaboulevard

Het college van Burgemeester en Wethouders van Amsteram stelt voor om met de locatie Europaboulevard in stadsdeel Zuid het vervolgtraject in te gaan voor ontwikkeling van een erotisch centrum. Daarmee beoogt de coalitie het aantal ramen op de Wallen te verminderen door een deel te verplaatsen naar een erotisch centrum waar sekswerkers meer regie kunnen nemen over hun werk. 

Aansluiting bij evenementen

Oorspronkelijk was er sprake van drie mogelije locaties: de Docklandsplot op de NDSM-werf in Noord, de Europaboulevard en de Groene Zoom nabij de RAI, het decor voor de jaarlijkse vasfgoedbeurs Provada. De inowers van Noord kunnen echt opgelucht halen; het eroscentrum landt defenitief in Stadsdeel Zuid, weliswaar niet direct naast de RAI, maar de voorkeurslocatie aan de Europaboulevard aan de kant van het Amstelpark ligt in de woorden van de gemeente 'buiten de ring A10 en is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Er kan goed worden aangesloten bij aanwezige evenementen en bezoekersstromen.'

Belangstelling van één investeerder

De locatiekeuze is mede gebaseerd op gesprekken met dertien commerciële marktpartijen die interesse hebben om het centrum te gaan ontwikkelen en exploiteren. Deelnemers waren projectontwikkelaars, cultureel ondernemers, een exploitant van raamsekswerk, vertegenwoordiging van sekswerkers, stedenbouwkundige- en architectenbureaus en één investeerder. De marktpartijen zien kansen in de commerciële exploitatie van het eroscenturm en het merendeel wil een rol spelen bij de ontwikkeling van het centrum aan de Europaboulevard.

Geen kijkers meer

Het erotisch centrum moet een inpandige plek bieden voor sekswerk, cultuur, educatie en erotiek in brede zin, en voor verbinding met de LHBTIQ+-community. Met het eroscentrum worden ongeveer 100 plekken voor sekswerkers buiten de binnenstad gerealiseerd. In het eroscentrum wordt ‘inpandige raamprostitutie’ mogelijk, waarbij de ramen zich alleen binnenin het gebouw bevinden. Dit komt zowel de veiligheid als de bezoekersregulatie ten goede. Alle bezoekers komen via een beveiligde ingang binnen en moeten voldoen aan de huisregels. Dit alles om kijktoerisme, nu de hoofdmoot van de bezoekers aan de Wallen,  tegen te gaan en overlastgevende groepen te weren.

Uitruil peesplekken

Tegelijk met de opening van een het erotischentrum met 100 peesplekken wil hetcollege eenzelfde aantal werkplekken op de Wallen sluiten.. Er zijn verschillende mogelijkheden om tot sluiting over te gaan: een uitruil van ramen tussen de Wallen en het erotisch centrum, de uitkoop van exploitanten of de aanpassing van het bestemmingsplan met de mogelijkheid tot onteigening. Het sluiten van de ramen zal hoe dan ook geld gaan kosten, waarvoor het college een fonds op richt.

Oplevering over 7 jaar

Het college legt de keuze nu voor aan de Amsterdamse gemeenteraad. Als een meerderheid van de gemeenteraad de ontwikkeling van een eroscentrum op de locatie Europaboulevard steunt zal het college toewerken naar een project- en investeringsbesluit. Het projectbesluit bevat onder meer de uitwerking van het programma van eisen, technische onderzoeken ter voorbereiding van de ontwikkeling van het gebouw en het opstellen van een ontwikkelstrategie. Het college houdt nu rekening met een periode van zeven jaar om het EC te realiseren.