Afnemend aantal haalbare projecten baart Syntrus Achmea zorgen

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft in de eerste zes maanden van dit jaar contracten getekend voor 1607 woningen in de grotere Nederlandse steden.

Met deze acquisities is een totale investering gemoeid van bijna € 500 mln, waarvan € 100 mln in zorgvastgoed.

“Ondanks het beperkte aanbod van nieuwbouwwoningen zijn we geslaagd om namens onze klanten een substantieel deel van de nieuwbouw te verwerven”, zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea. “We zien echter dat we meer kapitaal beschikbaar hebben dan we momenteel kunnen beleggen. Het afnemend aantal haalbare projecten baart ons zorgen.”

Evenals afgelopen jaar is de Randstad sterk vertegenwoordigd in de nieuwe pijplijn, met acquisities in Amsterdam (op eigen grond), Utrecht en Delft. Daarnaast waren er grote aankopen in onder meer Eindhoven, Arnhem, Haarlem en Zaandam. Naast nieuwe woningen werden ook bestaande woningen aangekocht, zoals aan de Doklaan in Rotterdam. 

Op het gebied van zorgvastgoed werd € 100 mln toegevoegd aan de pijplijn. Zo kocht Syntrus Achmea voor het Achmea Dutch Health Care Property Fund een bestaand medisch centrum in Woerden met onder meer een huisartsenpraktijk, een apotheek, een huidtherapeut en een wijkverpleegkundige. Deze acquisitie sluit aan bij de strategie van het zorgfonds, dat is gericht op meer beleggingen in cure en care zorgcentra. 

“Acquisities proberen we altijd duurzamer uitgevoerd te krijgen dan wettelijk is voorgeschreven”, zegt Maarsen. “Enerzijds levert dat direct een extra bijdrage aan een lagere CO2-uitstoot en een lagere energierekening voor de huurder. Anderzijds zijn we ervan overtuigd dat extra verduurzaamd vastgoed op termijn extra waarde heeft, dus een extra rendement oplevert voor onze klanten.”