Aertgeerts Bouwgroep levert getransformeerde Generaal op

Aertgeerts Bouwgroep heeft de transformatie afgerond van het voormalig hoofdkantoor van de belastingdienst in Rijswijk naar woongebouw De Generaal.

De in Rijswijk centraal gelegen kantoortoren is naar een ontwerp van Mei Architects and Planners en op initiatief van Aertgeerts Bouwgroep getransformeerd tot een flexibel en duurzaam woongebouw met zowel huur- als koopappartementen. De oorspronkelijk gesloten kantoorgevel is vervangen door een nieuwe glazen gevel met verdiepingshoge ramen en balkons.

Jackblocksysteem
De Generaal is in 1966 als eerste gebouw in Nederland gebouwd volgens een zeer vernieuwende betonbouwconstructie, het zogenaamde Jackblocksysteem. Een ‘Jackblockgebouw’ wordt omgekeerd gebouwd. Men begint bij de dakverdieping die vervolgens via hydraulische vijzels omhoog geduwd wordt. Verdieping na verdieping wordt zo gebouwd en opgevijzeld totdat het bouwwerk op hoogte is. In de fietsenkelder van De Generaal zijn de originele details, de kenmerken van dit systeem (De Jack blocks) ook na de transformatie in het zicht gelaten.

De Generaal biedt ruimte aan bijna 200 appartementen met portiekontsluiting, waarvan een derde koop- en twee derde huurwoningen, met oppervlaktes van 70–100 m². Een deel van de begane grond is bestemd voor commerciële voorzieningen. In de bestaande kelder zijn de individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

Mei Architects and Planners heeft De Generaal ontworpen in opdracht van Aertgeerts Bouwgroep. De aannemer is IBB Kondor en IMd Raadgevende Ingenieurs is betrokken als constructeur.