Actieagenda Wonen: komende tien jaar 1 miljoen nieuwe huizen

De komende tien jaar 1 miljoen huizen bouwen, zodat voor alle generaties meer betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar komen.

Een coalitie van 34 organisaties heeft daarover afspraken gemaakt in de Actieagenda Wonen. Aedes-voorzitter Martin van Rijn heeft het plan donderdag aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Nederland kent een woningtekort van circa 300.000 woningen. Door dat tekort is kopen of huren duur en dreigt voor veel mensen wonen onbetaalbaar te worden. De leefbaarheid in een aantal wijken gaat achteruit. En de verduurzaming van woonwijken komt niet snel genoeg van de grond. Martin van Rijn, voorzitter Aedes: “Veel te veel mensen in Nederland wachten op een huis. En we maken ons zorgen over kwetsbare wijken en bewoners die soms andere hulp en zorg nodig hebben dan voor hen beschikbaar is. De urgentie is hoog. Daarom hebben wij allemaal gekeken wat wij de komende jaren kunnen doen en zijn daarbij tot de grens van onze mogelijkheden gegaan.”

Het aanbod kan niet zonder financiële steun, verbetering van investeringscondities, een aantal nieuwe beleidsmaatregelen en een actieve rol van het Rijk op de woningmarkt. Een minister voor Wonen moet de opgaven binnen het wonen coördineren, aldus alle opstellers van de actieagenda. ”Ons woonplan kan integraal in een nieuw regeerakkoord. En dan kunnen we snel aan de slag, wat vervolgens ook flink wat extra werkgelegenheid oplevert”, aldus Van Rijn.

De toekomstige bouwproductie moet stijgen naar meer dan 100.000 woningen per jaar en worden verdeeld over alle segmenten. Een derde in het sociale segment, een derde in het middensegment en een derde in de vrije sector. Rijk, provincies en gemeenten hebben zich bereid verklaard tijdig voldoende locaties te leveren tegen passende grondprijzen. Ook vraagt de coalitie achter de Actieagenda om de komst van een minister voor Wonen die het woningbouwprogramma coördineert op basis van afspraken in regionale investeringsagenda’s.

Verder zijn afspraken gemaakt over een gematigde huurontwikkeling. De huur van sociale huurwoningen van woningcorporaties stijgt de komende jaren met inflatie, ook de huurontwikkeling in het middeldure segment wordt gematigd. Om al deze investeringen en plannen mogelijk te maken, vraagt de coalitie aan het Rijk om de Woningbouwimpuls te verbreden naar € 2 mld per jaar en de Verhuurderheffing af te schaffen in ruil voor concrete afspraken. Daarnaast is het nodig het Volkshuisvestingsfonds om te zetten naar een structurele regeling van € 300 mln per jaar en stelt de coalitie twee nieuwe regelingen voor: een Rijksontwikkelfonds en een Koopstartfonds.

De coalitie omvat tientallen organisaties: van Aedes, VNG, belangenbehartigers van aannemers (Bouwend Nederland), projectontwikkelaars (Neprom), institutionele beleggers (IVBN) en makelaars (NVM) tot de Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Banken.

 

img
Redacteur
Profiel