Acht op de tien huizenkopers hebben weinig vertrouwen in Mona Keijzer

De meerderheid van de Nederlanders heeft niet het vertrouwen dat het kabinet-Schoof erin zal slagen jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, zo blijkt uit een enquête van De Hypotheker.

Bijna acht op de tien (potentiële) woningbezitters vinden dat deze doelstelling niet realistisch is; de schaarste is enorm en de bouw van woningen verloopt te traag. Om de kansen op een betaalbare woning te vergroten, is volgens meer dan negen op de tien huizenkopers een betere doorstroming cruciaal.

De Hypotheker vroeg ruim vijfhonderd huizenkopers en woningbezitters over de huidige problematiek op de woningmarkt en het vertrouwen in de plannen van het nieuwe kabinet. Nederlandse huizenkopers zien het liefst dat Mona Keijzer prioriteit geeft aan het bouwen van betaalbare woningen, seniorenwoningen en huizen voor eenpersoonshuishoudens.

Negatief sentiment

Hoewel het aantal hypotheekaanvragen in de lift zit, is het sentiment onder (potentiële) huizenbezitters niet positief. Zo zegt ruim 95% dat nieuwbouwwoningen niet betaalbaar zijn. Negen op de tien mensen willen dan ook dat de overheid maatregelen neemt om de woningvoorraad te vergroten, zodat de huizenprijzen minder hard stijgen. Ook onder (potentiële) woningbezitters is veel steun voor maatregelen die de doorstroming bevorderen. Een meerderheid vindt dat er meer seniorenwoningen (89%) en meer betaalbare woningen voor eenpersoonshuishoudens (92%) moeten komen. Ook vindt bijna 80% dat er extra subsidies moeten komen voor verduurzaming van bestaande woningen en dat de hoogte van het energielabel (62%) moet meetellen bij het afsluiten van een hypotheek.

Om de problematiek op de woningmarkt aan te pakken, dringen ruim zeven op de tien respondenten erop aan dat de overheid stappen zet om regelgeving te versoepelen, zodat op meer locaties kan worden gebouwd. Ruim de helft beschouwt zulke maatregelen als een gemeenschappelijke opdracht van het kabinet en lagere overheden, die samen moeten optrekken om de nood op de woningmarkt te lenigen. Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker: “Om de impasse te doorbreken, is een constructieve samenwerking tussen overheid, provincies, gemeenten en marktpartijen cruciaal. Op deze manier kan het bouwproces versneld worden, terwijl er tegelijkertijd onverminderd ingezet moet blijven worden op betaalbare woningbouw.”

Betaalbaar bouwen

Het vorige kabinet bouwde de afgelopen twee jaar bijna 180.000 woningen, investeerde €11 mrd in financiële regelingen en heeft flink ingezet op maatregelen om de bouw te versnellen. Met de provincies zijn zogeheten ‘woondeals’ gesloten over hoeveel, waar en voor wie er gebouwd moet worden. “Maar vorig jaar zijn 15% minder nieuwbouwvergunningen verleend dan in 2022. Hoewel in het tweede kwartaal van dit jaar 21% meer vergunningen zijn afgegeven dan in dezelfde periode in 2023, worden de resultaten hiervan pas over enkele jaar zichtbaar”, aldus de Rijke. “De komende jaren wordt nog eens €5 mrd geïnvesteerd. Hierbij wordt niet alleen prioriteit gegeven aan woningbouw, maar ook aan doorstroming door bijvoorbeeld bestaande gebouwen beter te benutten. Dit is positief nieuws, want het is cruciaal dat de overheid inzet op betaalbaar bouwen en een vlottere doorstroming. In ons onderzoek geeft 65% van de Nederlanders aan dat zij zich zorgen maken over de volgende generatie die steeds moeilijker aan een koopwoning kan komen.”

img
Redacteur
Profiel