Aankoop bibliotheek door Foruminvest moet verhuizing naar Neude mogelijk maken

Foruminvest is in onderhandeling over de aankoop van het pand van de Bibliotheek Utrecht aan de Stadhuisbrug.

Foruminvest is in onderhandeling over de aankoop van het pand van de Bibliotheek Utrecht aan de Stadhuisbrug.

Dat blijkt uit berichtgeving op destadutrecht.nl. De raad van toezicht van de bibliotheek heeft op 6 oktober een voorstel ingediend bij de gemeente. Daarin koopt Foruminvest het gebouw aan de Stadhuisbrug voor een marktconforme prijs, om vervolgens de bibliotheek voor een bedrag van € 10,7 mln als huurder uit te kopen.

De bibliotheek kan dit geld gebruiken om de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude mogelijk te maken. Dit pand is eigendom van ASR Vastgoed Ontwikkeling.

ASR en Foruminvest geven de Bibliotheek Utrecht tot eind oktober de tijd op het voorstel in te gaan. Die heeft echter nog een enkele reactie van het gemeentebestuur gekregen, laat ze in de brandbrief aan de gemeenteraad weten.

Als de gemeente niet in gaat op het laatste voorstel, blijft de bibliotheek op de huidige locatie gehuisvest. Dan moet het pand wel voor € 4,8 mln worden opgeknapt.

Aanvankelijk zou de bieb naar een nieuwbouwcomplex aan het Smakkelaarsveld verhuizen. Dit multifunctionele complex met ook appartementen en een filmhuis werd echter eerder dit jaar door de gemeenteraad afgeschoten. Daarna kwam het voormalige postkantoor in beeld als mogelijke locatie. De plannen van ASR Vastgoed Ontwikkeling uit 2008 voor een hotel, horeca en retail zijn nog niet van de grond gekomen.