AM geeft BAM nog een beetje adem

Het kost moeite om in de cijfers van Koninklijke BAM iets positiefs te ontdekken, maar de opdrachtenportefeuille is goed en ontwikkelaar AM blijkt crisisbestendig.

BAM heeft afgelopen week, na eerder al heel wat ellende te hebben gecommuniceerd, slechte halfjaarcijfers gepresenteerd. BAM leed in de eerste helft van 2020 een verlies van € 235 mln, waarvan € 134 mln operationeel. Het concern had in juni al de zoveelste winstwaarschuwing gegeven, met een voorspelling dat het operationeel verlies tussen de € 130 mln en € 150 mln zou uitkomen. De koers zakte na het bericht dan ook niet verder. In april vorig jaar moest een aandeel BAM € 4,30 opbrengen, begin dit jaar € 2,70 en nu koop je voor € 1,30 een stukje Koninklijke BAM. Het lijkt erop dat BAM zijn positie als grootste bouwer verliest aan VolkerWessels.

Gevaarlijker is dat BAM door het verlies van € 235 mln een solvabiliteit heeft van 11,3% tegen 16,5% eind 2019. Die solvabiliteit ligt zo laag, dat potentiële opdrachtgevers mogelijk afhaken (velen eisen meer dan 20%), maar de eerste meevaller is dat de opdrachtenportefeuille daar niet op wijst. Die is voor de divisie Bouw & Vastgoed € 5,8 mrd, maar € 400 mln minder dan vorig jaar.

Het andere lichtpuntje in deze divisie: Nederland met AM als belangrijkste onderdeel haalde nog € 28 mln binnen op een omzet van € 773 mln. Dat was echter bij lange na niet voldoende om het gat te dempen. Door het buitenland eindigde de divisie € 83 mln in de min.

Een ander risico van de lage solvabiliteit is dat BAM niet voldoet aan de met financiers afgesproken solvabiliteitsratio’s en de facto in handen komt van de banken. Het is aan cfo en interim-ceo Frans den Houter (foto) te danken dat BAM met de banken deze zomer een zogenoemde waiver is overeen gekomen. Hierdoor hoeft BAM het komende jaar niet aan de oorspronkelijke convenanten te voldoen, maar hier geldt: bij banken is niets voor niets.

In het halfjaarbericht geeft BAM zelf aan dat het ‘alternatieven onderzoekt voor de achtergestelde converteerbare obligatie en te zijner tijd verdere stappen zal aankondigen’.

Het verbaasde analisten dat de koers niet verder onderuitging. Sommigen schreven dat toe aan de nieuwe ceo, die met een schone lei wil starten wanneer het ergste voorbij is.

Dat argument lijkt wat ver gezocht. Uit onderzoeken naar het gedrag van nieuwe bestuursvoorzitters bij beursfondsen blijkt juist dat zij in hun eerste termijnen verliezen nemen om vervolgens een opgaande lijn te kunnen laten zien. Die ruimte heeft de nieuwe bestuursvoorzitter van BAM in ieder geval niet.