ABN Amro: Woningprijzen in 2023 gemiddeld met 2,5 procent omlaag

Volgens ABN Amro zullen woningprijzen verder dalen en zal over heel 2023 de daling gemiddeld 2,5 procent zijn.

Dat zegt de bank in zijn Woningmarktmonitor. ABN Amro wijst erop dat er minder woningen worden verkocht, terwijl er steeds meer te koop staan. Toch blijven de woningaankopen nog redelijk op peil en worden er iets meer verkocht dan eerder gedacht.

Belangrijke factoren die een rol spelen bij de dalende vraag zijn de hogere energie- en voedselprijzen plus de gestegen hypotheekrente.

Het aantal verkochte woningen zal dit jaar met 15 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, eerder werd dit geschat op 17,5. Voor volgend jaar verwacht ABN Amro een daling met 1 procent, terwijl dit eerder op 2,5 procent werd ingeschat.

Als de economie harder achteruitgaat is volgens de Woningmarktmonitor ook een grotere daling van de woningprijzen te verwachten.

De hypotheekrente is historisch gezien nog steeds laag en zal niet veel verder stijgen, denkt de bank. Door de blijvende vraag naar woningen zullen de woningprijzen niet heel hard dalen en de krappe arbeidsmarkt plus subsidie van de energiekosten door de overheid houdt gezinnen financieel weerbaar.