Op de plek waar ooit de karakteristieke Hunzecentrale in Groningen Stad stond komt een nieuwe buurt met zo’n 315 woningen, ruimte voor voorzieningen zoals een hotel, kantoren en winkels en een park.
Na een partnerselectie heeft de gemeente Groningen een samenwerkingsovereenkomst getekend met een consortium onder leiding van ABC Vastgoed. “We hebben we een partner gevonden die antwoord geeft op de vraagstukken van deze tijd: duurzaamheid, circulariteit, klimaatbestendigheid en betaalbaarheid. Bovendien wordt met Vief Kwartier een levendig en groen hart toegevoegd aan Europapark. Dat was een grote wens van de stad, de huidige bewoners en ondernemers in de wijk”, aldus wethouder Rik van Niejenhuis. “Met het park worden bestaande groenstructuren in Europapark met elkaar in verbinding gebracht, zodat mooie routes en plekken ontstaan voor sport en recreatie.”
Bij de bouw van de buurt wordt de fundering van de vroegere elektriciteitscentrale opnieuw gebruikt. “Door te werken met grotendeels houten componenten is er naast de hoge duurzaamheid ook sprake van een veel lichtere belasting op de fundering, waardoor hergebruik mogelijk is. De terrasvormige houtbouw met groen- en zonnedaken trappen af naar het park in het midden. Hierdoor ontstaat een open, prettige en lichte buurt om te wonen, werken en te verblijven”, zo verklaart Patrick Schlick, directeur van ABC vastgoed.
Op ‘Vief Kwartier’ is ruimte voor een gemengd programma van zo’n 62.000 m2. Van deze omvang is 50% bestemd voor wonen en 50% voor andere functies, zoals kantoren en een hotel. Er komt in ieder geval 20% sociale huur. Ook is er ruimte voor de bouw van middeldure huur- en betaalbare koopwoningen. Voor de bouw van de sociale huur is een intentieovereenkomst gesloten met woningbouwcorporatie Lefier. Vief Kwartier wordt in fasen gebouwd. Als eerst is de hoek Boumaboulevard – Van Elmptstraat aan de beurt.
Bij de ontwikkeling van ‘Vief Kwartier’ wordt door ABC Vastgoed samengewerkt met gedelegeerd ontwikkelaar Ryse, de architectenbureaus Vector-i en Effekt, landschapsarchitectenbureau Felixx, duurzaamheidsadviseur Traject en ingenieursbureau Breed ID.