In de rubriek Real Unlockdown bericht de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over opmerkelijke zaken tijdens de coronacrisis. Vandaag: na de retailers en de horeca-ondernemers zijn de voetballers aan de beurt om het de verhuurders moeilijk te maken.
Sommige zaken lijken simpel. Youp van ’t Hek suggereerde piepende museumdirecteuren om ‘een doekje’ te verkopen als ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen: één Rembrandt of Vermeer minder valt niet iedereen op. Ik dacht dat zoiets ook kon gelden voor voetbalclubs. Zet een voetballer op de transferlijst en je kunt weer voorwaarts met de huur van het stadion.
Dat blijkt niet zo gemakkelijk te liggen, vindt David van Dijk, hoofd vastgoedsectie van NautaDutilh. Hij staat Vitesse bij in een kort geding tegen het Gelredome, eigendom van de BV Stadion Arnhem. De BV is onderdeel van Nedstede, de vastgoedmaatschappij van Michael van de Kuit (Quote 500, nummer 288). Uit de database van PropertyNL blijkt dat Nedstede het stadion in 2018 kocht voor € 14,5 mln.
Van Dijk legt in een kort geding Nedstede het vuur aan de schenen. Hij geeft inzicht in de omzetdaling door corona en de grote besparingen die het arme Vitesse zich getroost heeft, behalve de verkoop van de spelers dan.
Hij wil kortom dat Nedstede meehelpt. Nedstede heeft op zijn beurt gezegd Vitesse te willen helpen met uitstel van betaling, maar peinst er niet over om de huur te verlagen. Terwijl Vitesse schermt met Van de Kuit, wijst Nedstede op de Russische eigenaar van Vitesse, Oyf. Hij zou een garantie hebben gegeven om de club tot medio 2021 te steunen, dus waarom ook niet met de huur?
De rechter neemt na Pinksteren een beslissing. Vitesse heeft uit onverwachte hoek steun gekregen in de strijd om lagere stadionhuur, namelijk van Ajax-directeur Edwin van der Sar. Die heeft aan de Johan Cruijff Arena ook al laten weten dat hij de vaste lasten van de stadionhuur – circa € 10 mln – te hoog vindt. Ajax heeft het wel wat makkelijker dan Vitesse, want bij Ajax is er sprake van een deel omzethuur (gerelateerd aan kaartverkoop). Ajax betaalt dus al minder huur dan in gewone tijden. Anders dan Vitesse, schiet Ajax zich bij huurverlaging echter in eigen voet: Ajax is namelijk voor 13% zelf eigenaar van de Arena. Feyenoord is de volgende die zich meldt: De Kuip wil steun van de gemeente Rotterdam. Dan kan PSV eigenlijk niet achterblijven. En de gemeente Eindhoven had eerder al alle juridische hoeken van de arena gezien vanwege ongeoorloofde staatssteun.