Locatus: groeiende winkelleegstand in 17 grootste steden

In de zeventien grootste binnensteden groeit de winkelleegstand. In deze centra nam de leegstand toe van 7,9 % begin dit jaar, naar 8,3 % nu. In een stad als Utrecht nadert de winkelleegstand in de binnenstad de 10%. In middelgrote steden daalt de leegstand.

Zo blijkt uit de jongste cijfers van marktonderzoeksbureau Locatus. “Corona is een game changer”, zo verklaart Gertjan Slob, directeur onderzoek. “Als mensen nu gaan winkelen, dan blijven ze liever dicht bij huis. Ook gaan ze graag naar een plek waar het niet te druk is en waar ze met eigen vervoer kunnen komen. Bovendien zijn er minder internationale toeristen. Hun afwezigheid wordt juist in de grootste stadscentra het sterkst gevoeld.”

Een andere reden voor daling van de leegstand in middelgrote steden ligt volgens Locatus in de ombouw van winkelpanden naar andere functies. “In de eerste maanden van dit jaar heeft een ongekend hoog percentage van de leegstaande winkels een andere functie gekregen. Dat lijkt een ander effect van de coronacrisis; het besef dat op de lange termijn voor leegstaande winkels een alternatieve oplossing moet worden gevonden. Juist in middelgrote steden is eerder sprake van afwaardering en wordt er in verhouding tot de grootste steden meer getransformeerd.”

Verder ziet Locatus in winkelgebieden die zich op het dagelijkse aanbod richten de leegstand dalen: van 9,1% begin dit jaar naar 8,4% nu. Meubelboulevards kennen ook goede tijden: de leegstand daalde van 6,7 % begin dit jaar naar 6,3% nu.  

img
Redacteur
Profiel