Schiedam houdt koers op majeure gebiedsontwikkeling bij station

De Raad van State leek vorige week een nieuwe, extra streep door de woningbouwambities van Hugo de Jonge te zetten door het bestemmingsplan voor de gebiedsontwikkeling Schieveste te vernietigen. De gemeente Schiedam gaat echter uit van een snelle doorstart van de plannen voor in totaal 3.000 woningen. 

Al meer dan anderhalf jaar lijkt de gebiedsontwikkeling Schieveste in kannen en kruiken. Op één van de belangrijkste ov-knooppunten in de zuidelijke Randstad, aan de achterzijde van NS station Schiedam en tegen de A20 aan moet een nieuwk stuk stad verrijzen met koop- en huurwoningen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Liefst 3.000 woningen moeten er komen voor diverse doelgroepen in diverse prijsklassen, met een sterke focus op betaalbaarheid. OCS, een consortium dat bestaat uit Van Omme & De Groot, Dura Vermeer, VolkerWessels Vastgoed en Synchroon, is de initiatiefnemer van het project.

Sociale stijging

De ontwikkeling op Schieveste biedt volgens de gemeente perspectief op een sociale stijging voor de stad en haar inwoners, met name voor die in nabijgelegen wijken Oost en Nieuwland. Daarnaast draagt de gebiedsontwikkeling bij aan de woningbouwopgave voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het rekensommetje waarmee Hugo de Jonge tot 2030 tot 1 miljoen woningen wil komen. Met het oog op de woningbouw op Schieveste heeft Schiedam een bijdrage gekregen van € 18,05 mln uit de Woningbouwimpuls.

Zichtbaarheid als kwaliteit

Maar toen moest de inspraak en bezwaarprocedure voor het nieuwe bestemmingplan nog worden afgerond. Glasvezelbedrijf Delta en vastgoedbelegger Roc, tekenden bezwaar tegen de plannen. Beiden partijen hebben een kantoorgebouw in Schieveste, waarbij Roc de huisbaas is voor milieudienst DCMR. Roc is tegen de bestaande plannen omdat het DCMR-gebouw wordt zo ingesloten, weggedrukt en gemarginaliseerd. Roc acht dit onwenselijk, omdat de zichtbaarheid van het DCMR-gebouw vanaf het station een waardevolle kwaliteit van het gebouw is. Roc vroeg architectenbureau Mollink Soeters een alternatief te ontwikkelen voor de inrichting van het gebied zou leiden tot een betere opzet, kwalitatief hoogwaardiger openbare ruimten en efficiënter ruimtegebruik, zonder dat dit ten koste gaat van het beoogde woonprogramma.

Alternatief plan

Volgens de Raad van State heeft de gemeenteraad de voor- en nadelen van het door Roc aangedragen alternatieve plan onvoldoende in de belangenafweging heeft betrokken toen er in september 2021 werd ingestemd met het bestemmingsplan. Volgens de Raad van State valt daarom niet uit te sluiten dat er met het alternatieve plan een gelijkwaardig resultaat wordt behaald dat minder bezwarend is voor Roc. Met die constatering verdwijnt het bestemmingsplan Schieveste 2021 in de prullenbak. 

Wegvallen s'Maak

Op het eerste oog een flinke tegenvaller voor de gemeente Schiedam, die eerder dit jaar al het prestigieuze project s'Maak gecanceld zag worden door het wegvallen van de borgstelling. In een reactie de gemeente echter weten na het doen van de benodigde aanpassingen in het bestemmingsplan alsnog te kunnen aanvangen met de plannen. Schiedam destilleert uit de uitspraak van de Raad van State dat woningbouw op Schieveste kan doorgaan referenend aan de passage in de uitspraak dat de afdeling van oordeel dat de raad zich, gelet op de aan hem toekomende beleidsruimte en de door hem gemaakte afweging, op het standpunt heeft mogen stellen dat het stedenbouwkundig plan, zoals dat is opgenomen in bijlage 3 bij de planregels, op zichzelf in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening.

Verkorte procedure

De gemeente: 'De gemeente is verheugd dat Raad van State in zijn uitspraak van 3 mei 2023 aangeeft dat woningbouw op Schieveste door kan gaan. Om vertragingen te voorkomen, worden de aanpassingen op zeer korte termijn voorgelegd aan de gemeenteraad. De Raad van State geeft de gemeente ook de ruimte om met een verkorte procedure het nieuwe bestemmingsplan in te dienen. Er hoeven dus geen aanvullende procedures meer doorlopen te worden.'