Het moest een icoon worden voor het vernieuwde Schiedam; een van de "hoogstedelijke locaties" binnen de gebiedsontwikkeling Schiedistrict. Maar omdat afbouwverzekeraar Woningborg het project niet wil verzekeren, gaat er een streep door prestigeobject s'Maak.
s'Maak moest verrijzen aan de Kop van de Singel – nu nog in gebruik als parkeer- en speelveldje – en zou volgens ontwikkelaar Blauwhoed een van de hoogstedelijke locaties binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict worden. s'Maak moest de verbindende schakel worden tussen alle deelgebieden, waarbij wonen, bedrijvigheid en leisure elkaar zouden gaan versterken.
Het woongebouw, naar ontwerp van Stats Architecten, verwees ook nog eens op een speelse manier naar het culturele erfgoed van de jeneverstad: de Schiedamse molens, waar er nog zes van over zijn. Het moest een woonplek worden voor 79 nieuwe "molenaars", met in de plint een Stadsetalage voor Schiedamse smaakmakers, een ontmoetingsplek voor alle Schiedammers en bezoekers aan de stad.
Bouw afgeblazen
De kopers stonden in rij voor de appartmenten, mede door het senior smart living concept waarmee Blauwhoed en samenwerkende partners door co-creatie met de buurt en geïnteresseerden een woonbuurt naar wens creëren. Reden voor toenmalig woonwethouder Fahid Minhas, nu Kamerlid voor de VVD om het plan uitvoerig te prijzen. De kopers kregen eind vorige week een verveldende boodschap: de woningen gaan er niet komen. De bouw van s'Maak is afgeblazen.
Afbouwverzekeraar Woningborg heeft namelijk het verzoek om planacceptatie van de Bossche bouwer Moonen afgewezen. Hierdoor zijn alle aannemingsovereenkomsten tussen de aannemer en de kopers niet tot stand gekomen. 'Door de koppeling tussen de aannemingsovereenkomst en de koopovereenkomst zijn daarmee ook alle koopovereenkomsten tussen de kopers en Blauwhoed automatisch niet tot stand gekomen', legt Anton Schalken, directeur ontwikkeling bij Blauwhoed uit. 'Dit betekent dat er geen kopers meer zijn en dat s'Maak, waarvan de start gepland stond omstreeks april 2023, nu niet gebouwd zal worden.'
Strenger acceptatiebeleid
Het project lijkt de dupe te zijn geworden van een combinatie van factoren: bouwbedrijven hebben het opnieuw lastig door de fors hogere kosten voor bouwmaterialen en het onzekerder economische klimaat. Daar komt bovenop dat Woningborg sinds het aantreden van directeur Wytze-Jan de Jong (ex-ASR) in 2020 een strenger acceptatiebeleid voert. Dat had te maken met een voorziene krimp van de bouwsector door de coronacrisis, maar ook door bouwverstoorders als stikstof en PFAS.
Bovendien was de verzekeraar uit Gouda wijs geworden door de schadelast die het in de jaren ervoor had opgelopen door een reeks van faillissementen in bouwsector waaronder Schouten Bouw én...Bouwgroep Moonen. De laatste bouwer, uit Den Bosch, ging in 2018 failiet, maar maakte onder vleugels van stadgenoot en ontwikkelaar Certitudo een doorstart.
Afhandeling met kopers
Of de zevende 'reus van Schiedam' er ooit nog komt, kan Schalken niet zeggen. 'Onze eerste zorg ligt nu bij een duidelijke afhandeling richting de kopers en overige betrokkenen. Daarna zullen wij analyseren welk toekomstperspectief er voor s'Maak is.'