Achmea Real Estate koopt zorgcomplex in Haarlem

Achmea Real Estate koopt namens het Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF) een complex met 103 levensloopbestendige woningen, een eerstelijns gezondheidscentrum en een multifunctioneel wijkgebouw in Haarlem. Verkoper is ontwikkelaar Zenzo Maatschappelijk Vastgoed.

Ouderenzorgorganisatie Sint Jacob gaat samen met Hero kindercentra en een horecapartner het wijkgebouw ‘Hart van Jacob’ langjarig huren en vestigt het eigen hoofdkantoor daar. Een huisarts, een fysiotherapiepraktijk en een apotheek huren het gezondheidscentrum, dat in een van de woongebouwen komt en een vestiging wordt van ZOED Boerhaavewijk. De 103 levensloopbestendige woningen bestaan uit 52 woningen in de sociale huur en 51 woningen in het middensegment.

Hof van Jacob

De woningen, het gezondheidscentrum en het multifunctionele gebouw maken deel uit van de gebiedsontwikkeling Hof van Jacob aan de Louis Pasteurstraat in Haarlem. Sint Jacob ontwikkelde het totaalconcept ‘Wonen, zorg en ontmoeten’ voor het gebied. Op dit moment laat Sint Jacob, na leegstand en sloop van het verpleeghuis Boerhaave, een intramuraal zorgcentrum voor kort- en langdurend verblijf op de locatie bouwen. De 103 woningen, het gezondheidscentrum en het wijkgebouw, ontwikkeld door Zenzo Maatschappelijk Vastgoed, worden daaraan toegevoegd.

Goede aanvulling portefeuille

‘Het gezondheidscentrum, het wijkgebouw en de levensloopbestendige woningen zijn een uitstekende aanvulling op de portefeuille van het ADHCPF’, zegt fondsmanager Daan Tettero. ‘Ze voorzien in een duidelijke behoefte gelet op de vergrijzing van de bevolking en de vraag naar zorg dichtbij. Daarnaast zijn de nieuwe gebouwen ook nog eens heel duurzaam. Ze voldoen aan de normen uit het Parijsakkoord en hebben het energielabel A +++.’

De realisatie van de nieuwbouw is in handen van aannemersbedrijf G.G. Aalten. De laatste fase van de oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van 2026.

Sint Jacob is in dit traject geadviseerd door vastgoedadviseur CBRE.