Consumentengoederen en -diensten waren in juni 5,7% duurder dan in juni vorig jaar, meldt het CBS. In mei bedroeg de inflatie 6,1%.
Vooral de lagere prijzen voor brandstoffen in de maand juni zorgen voor een daling van het inflatiepercentage. Motorbrandstoffen waren 23,2% goedkoper dan in juni 2022. Voedingsmiddelen waren weliswaar 13,1% duurder dan vorig jaar, maar in vergelijking met vorige maand zijn de prijzen 2,1% gedaald.
Accijnsverhoging tabak
De accijnsverhoging op tabak legde wat gewicht in schaal. De prijzen voor sigaretten, shag en sigaren lagen 14,7% hoger dan in mei. De accijnzen werden in april al verhoogd, maar de verkoop van oude voorraden leverde een vertragend effect op.
Ook een minder scherpe daling van de energieprijzen houdt de inflatie iets hoger. Energie was 19,1% goedkoper dan vorig jaar, maar in mei bedroeg dat percentage bijna 25%. De consumentenprijzen daalden met 0,3% ten opzichte van vorige maand, maar de hogere prijzen van vliegtickets in het vakantieseizoen, doen dat effect weer teniet.
Eurozone
Volgens de binnen de EU gebruikte geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP) ging de inflatie in Nederland omlaag naar 6,4%. In mei was dit nog 6,8%. De inflatie in de eurozone daalde van 6,1% in mei naar 5,5% in juni.
De ECB streeft naar een inflatie van 2% en verhoogt derhalve sinds vorig jaar de beleidsrente stapsgewijs. Omdat de inflatie relatief hoog blijft, liggen verdere renteverhogingen in het verschiet. Precies twee jaar geleden dook de inflatie voor het laatst onder de 2%. Vervolgens begon het inflatiepercentage aan een gestage opmars, met een piek van 14,5% in september 2022.