Hypotheekrente stijgt door rentevrees en zomerbezetting

Dertien kredietverstrekkers hebben maandag aangekondigd de hypotheekrente te verhogen. Ze willen daarmee anticiperen op verhogingen van de beleidsrente door Amerikaanse centrale bank (Fed) en de ECB.

Dat meldt De Hypotheekshop in een persbericht. Nu de inflatie boven de beoogde 2%, zowel in de VS als in Europa, blijft, kiezen Fed en ECB waarschijnlijk voor verdere renteverhogingen. Sinds ongeveer een jaar hebben de centrale banken forse renteverhogingen doorgevoerd om de hoge inflatie te beteugelen. De ECB heeft de depositorente al met 4%-punt verhoogd. Deze beleidsrente heeft invloed op de korte hypotheekrente (variabel per maand tot 2 jaar vast). De korte hypotheekrente is daarmee duurder dan de (middel)lange hypotheekrente.

Extreemste rentecurve

De Hypotheekshop omschrijft deze omgekeerde rentecurve als de extreemste sinds het begin van zijn metingen in 2004. ‘Op dit moment is de gemiddelde maandvariabele hypotheekrente meer dan 0,50%-punt hoger dan de rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar (beide met Nationale Hypotheek Garantie). Dit is het grootste verschil dat we ooit hebben geregistreerd.’

De variabele hypotheekrente is met name belangrijk voor doorstromers, vanwege de overbruggingsfinanciering en de meeneemhypotheek.

Zomerbezetting

De Hypotheekshop wijst daarnaast de traditionele oorzaak van jaarlijkse hypotheekrenteverhogingen aan: zomerbezetting. Door de rente iets op te hogen, kunnen geldverstrekkers met verminderde bezetting tijdens de vakantieperiode toch de hoeveelheid werk aan. ‘Vaak wordt de hypotheekrente echter halverwege de vakantie alweer verlaagd om klaar te zijn voor het begin van het naseizoen’, aldus De Hypotheekshop.