De inflatie is na twee maanden van dalingen opnieuw gestegen. In mei was de inflatie 6,1% hoger ten opzichte van dezelfde maand in 2022, zo meldt het CBS.
Consumentengoederen en -diensten waren in maart en april van dit jaar nog respectievelijk 4,4% en 5,2% duurder. De prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) zorgt voor een stijging van de inflatie. Energie was in mei weliswaar 24,9% goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, maar in april bedroeg de prijsdaling op jaarbasis 32,2%. De prijzen voor benzine en diesel lagen vorige maand 18,3% lager dan een jaar eerder. In april was de prijsdaling op jaarbasis 12,7%.
Het gestegen inflatiepercentage is volgens het CBS mede te wijten aan seizoensinvloeden. Zo zijn vliegtickets in het vakantieseizoen duurder dan daarbuiten.
In de Eurozone daalde de inflatie volgens de geharmoniseerde index van consumentprijzen (HICP) van 7% in april naar 6,1% in mei. Voor Nederland komt de inflatie met de meetmethode HICP op 6,8% uit.
Beleidsrente verder verhoogd
Om de inflatie te beteugelen, verhoogt de ECB de beleidsrente stapsgewijs. In mei ging de rente naar 3,25%. Aangezien de inflatie boven de door de ECB beoogde 2% blijft, liggen meer renteverhogingen in het verschiet. Dat zal waarschijnlijk in stapjes van een kwart procent zijn, zo liet ECB-president Christine Lagarde na de laatste renteverhoging doorschemeren.