De rechtbank van Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D uitstel van betaling verleend. De surseance betreft de gehele groep, inclusief restaurantketen La Place. De directie heeft de surseance dinsdag aangevraagd, met instemming van de raad van commissarissen.
De rechtbank van Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D uitstel van betaling verleend. De surseance betreft de gehele groep, inclusief restaurantketen La Place. De directie heeft de surseance dinsdag aangevraagd, met instemming van de raad van commissarissen.
Eigenaar Sun Capital bleek niet langer bereid voor de financiering van de retailketen te zorgen. Dit is door het warenhuisconcern bevestigd. Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders.
Vooralsnog blijven alle vestigingen van V&D en La Place open. Dit is volgende de directie van belang voor de schuldeisers en om de kansen op voortzetting van het bedrijf of onderdelen ervan zo groot mogelijk te houden. Alleen de webshop wordt zo snel mogelijk afgesloten.
In een verklaring zegt de directie: 'De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de 'Indian Summer' in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren.'
Reddingsplan
Begin deze week was al bekend geworden dat de retailer ook dit jaar nog in de rode cijfers zit. Er zou sprake zijn van een verlies van enkele tientallen miljoenen. Het concern telt 62 warenhuizen en heeft ongeveer 10.000 mensen in dienst. La Place is inmiddels op 250 punten te vinden.
Eerder dit jaar was eigenaar Sun Capital met belangrijke schuldeisers, waaronder de meeste verhuurders van de panden en het personeel een reddingsplan overeengekomen. Daarbij zijn de huren verlaagd en zou V&D in sommige vestigingen winkelmeters teruggeven. Ook kwamen 400 medewerkers op straat te staan. In ruil daarvoor heeft Sun een bedrag van € 47 mln in het concern gestoken. Verder trad er een nieuwe directeur aan, John van Ent.
Maatwerk per vestiging
De deal met de 23 verschillende vastgoedeigenaren in februari betrof een eenmalige huurkorting van € 24 mln. Na de zomer heeft het warenhuisconcern per vestiging nieuwe huurafspraken gemaakt, die leiden tot structureel lagere huisvestingskosten. Het ging om maatwerk per vestiging. Vastgoedbeleggers met V&D vestigingen zijn IEF Capital (12 panden), ASR Dutch Prime Retail Fund (6), Syntrus Achmea (6), CBRE Global Investors (4), Unibail Rodamco (3), Mn Services (4), Metroprop (3), Prowinko (2), Elizen (2), Bouwinvest (2), Wereldhave (2), Kroonenberg (2), SPF (2), Vastned (2), Mondia Investments en nog verscheidene particuliere beleggers.
In de bijlage staat een lijst met alle V&D eigenaren en in welke steden ze panden in bezit hebben.
In Oosterhout heeft H&M de plek van V&D ingenomen in winkelcentrum Arendshof (eigendom van Altera). Deze afspraak was echter al in 2014 gemaakt en vloeide niet voort uit de recentere onderhandelingen over huurkostenverlaging. Verder heeft Wereldhave een vernieuwingsplan voor het winkelcentrum De Eggert in Purmerend, waarbij het warenhuis wordt samengevoegd met La Place. Ook ASR wil de V&D winkel in Stadshart Amstelveen samen met Top Vastgoed grondig verbouwen (20.600 m2).