Bouw nieuwe woonwijk Zuiderhof van start

De bouw van de nieuwe woonwijk Zuiderhof bij het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam start woensdag officieel.

Zuiderhof in Rotterdam Zuid wordt een groen opgezette nieuwbouwwijk met 131 ruime grondgebonden eengezinswoningen die deels uitkijken op het groene gebied van de Valkeniersweide. Het historisch hart van de wijk wordt gevormd door het Ensemble (het voormalige Zuiderziekenhuis) dat gerestaureerd gaat worden en een nieuwe bestemming krijgt. Het project wordt ontwikkeld door SWZ, onderdeel van Impact Vastgoed.

Het project is aangesloten op het stadswarmtenet. De woningen krijgen geen CV-ketel, maar worden verwarmd met restwarmte uit de afvalverbrandingscentrale in Rozenburg, wat zorgt voor een schonere woonomgeving.
De middeldure koop- en huurwoningen van Zuiderhof zijn een toevoeging aan het woningaanbod op Zuid. De woningen variëren in een oppervlakte van 105 m² tot 124,5 m² gbo, waardoor bewoners op zoek naar een groter huis kunnen doorgroeien in hun eigen buurt. De aanleg van het openbaar gebied is in de afgelopen maanden nader uitgewerkt en zal in opdracht van SWZ worden aangelegd.

Begin januari 2017 is gestart met de bouwwerkzaamheden voor de 1e bouwfase van Zuiderhof. De eerste 24 woningen worden in juli van dit jaar opgeleverd. In maart wordt gestart met de volgende 12 woningen van deze bouwfase aan de Dordtsestraatweg. Deze woningen zijn naar verwachting in september 2017 gereed. Nog voor de zomer wordt er gestart met de bouw van de woningen gelegen tussen het voormalige Zuiderziekenhuis, de Daniel den Hoed locatie en de Valkenierswijde. Deze opvolgende fases zullen in totaal nog 95 woningen toevoegen aan de wijk. In het eerste kwartaal van 2018 moet de gehele wijk zijn opgeleverd.

Zuiderziekenhuis
De voormalige Zuiderziekenhuis gebouwen (het Ensemble) draagt SWZ te zijner tijd over aan Boei specialist in restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed. Boei zal het Poortgebouw geschikt maken voor een gymnasiumschool en ruimte voor zzp’ers. De Paviljoens worden getransformeerd naar 30 eengezinswoningen. Alleen het Carré (hoofdgebouw) van het Ensemble blijft voor 50% eigendom van SWZ. Dit gebouw wordt gezamenlijk met Boei herbestemd tot circa 85 bijzondere loft appartementen.