In Rotterdam is vanaf 1 juli in veel wijken geen vergunning meer nodig voor kamerbewoning door drie personen. De gemeente ziet dit als een extra instrument om de woningnood te bestrijden.
De afspraak om woningdeling makkelijk te maken is opgenomen in het Rotterdamse coalitieakkoord. In wijken waar woningdeling een optie is, hoeft pas vanaf vier personen een vergunning te worden aangevraagd. Studenten en starters hoeven ook niet te bewijzen dat ze samen een woongroep vormen.
‘Dat gaf nogal eens wat onzekerheid’, schrijft Erik Verweij, advocaat en gemeenteraadslid voor de VVD in Rotterdam, op LinkedIn. ‘Ik zie nog regelmatig in groep-apps of op Instagram berichten voorbij komen van mensen die net zijn afgestudeerd en nu een woning zoeken voor drie personen. Wel zo fijn om éérst even te wennen aan een nieuw leven met een nieuwe baan en om even te kunnen sparen. Deze versoepeling gaat er voor zorgen dat dat makkelijker wordt!’
Verweij diende samen met collega-raadslid Astrid Kockelkoren (GroenLinks) een amendement in voor versoepeling en om tegelijkertijd bepaalde Rotterdamse wijken te ontzien. Het gaat om wijken waar méér dan 5% van de woningen groter dan 60 m² reeds is verkamerd. Dat brengt het risico op overlast met zich mee, stelt Verweij. ‘Ontzettend veel bewoners hebben de afgelopen periode geklaagd over de voorgenomen versoepeling. Daarom hebben we -in goed overleg met andere partijen- een regeling gemaakt waarbij sommige wijken de oude regeling houden.’
In de Rotterdamse wijken Bergpolder, Carnisse, Kralingen Oost, Kralingen West, Oud Mathenesse en Tarwewijk blijft de oude regeling van kracht. Op termijn wordt de woonsituatie in deze en andere Rotterdamse wijken opnieuw geëvalueerd.