Retailspecial winkelvernieuwers: Koningshoek Maassluis

De Koningshoek in Maassluis is een typisch regionaal winkelcentrum uit begin jaren ’70.

Het winkelcentrum werd besproken tijdens het congres van IVBN en Neprom in samenwerking met PropertyNL over winkelvernieuwers.

Het geheel overdekte complex – opgeleverd in 1973 – had te lage plafonds, te veel ingangen en te donkere gangen. Eigenaar Wereldhave besloot vier jaar geleden hier wat aan te doen. Met als motto ‘Natuurlijk Dichtbij’ ondergaat Koningshoek een metamorfose die leidt tot een nieuwe look and feel.

Jeroen Smits, team coördinator project management bij Wereldhave, was vanaf zijn indiensttreding bij de retailbelegger verantwoordelijk voor het project. Met een nuchtere instelling ging hij aan de slag. ‘Mijn ervaring is dat je richting winkeliers en consument duidelijk moet durven zijn en geen verkeerde verwachtingen moet scheppen. De verbouwing wordt hier gefaseerd uitgevoerd, zodat het centrum goed bereikbaar blijft. Maar het moet ook niet te lang duren.’

De routing en verlichting zijn verbeterd, het aantal entrees teruggebracht (van 7 naar 4) en de plafonds en puien zijn vernieuwd. Ook zijn sommige passages afgesloten en andere juist verbreed. Niet alleen bouwkundige maatregelen moeten de Koningshoek opstoten in de vaart der volkeren, ook aan de branchering wordt gewerkt.

Wereldhave nam het winkelcentrum Koningshoek, met uitzondering van de Albert Heijn-vestiging, medio 2010 over van Unibail-Rodamco. Het beschikt nu over circa 20.500 m² winkeloppervlak met 70 winkels en 1000 openbare parkeerplaatsen. Jaarlijks weten 3,4 mln bezoekers het centrum te vinden.